“We zijn eindelijk aan nieuwe nummers begonnen”

© Geert Van de Velde

Meer explosies dan in een gemiddelde week in Bagdad, vlammenwerpers die de voorste rijen van het publiek flamberen, een muur van geluid en een R die richting Rusland rolt. Dat kan maar één ding betekenen: den Duits is terug. Rammstein kwam, zag en blies vrijdag de Graspopwei weg. Voor de massaal afgezakte fans – ze zorgden ervoor dat de eerste festivaldag uitverkocht was – had de band goed nieuws: na acht jaar wachten is er eindelijk zicht op een nieuwe Rammstein-plaat.

Tom De Smet

Het succesverhaal van Rammstein kent zijn gelijke niet: met een in alle opzichten aangebrande act (zanger Till Lindemann heeft een zwak voor dildo’s en vuur) én met Duitstalige teksten veroverde het zestal uit de voormalige DDR de wereld. Met 30 miljoen verkochte platen behoort Rammstein tot een van de grootste nog actieve bands in de metal. Alhoewel, nog actief... Sinds Liebe Ist für Alle Da in 2009 verscheen er geen nieuw studioalbum meer. Het leek erop dat de Duitsers enkel nog af en toe optraden om hun bankrekening aan te vullen, maar dat er geen nieuw werk meer verwacht moest worden.

In de backstage van Graspop heeft gitarist Richard Kruspe (49), de oprichter van de band, echter nieuws: “We zijn eindelijk aan nieuwe nummers begonnen. Na Liebe Ist für Alle Da waren we toe aan een break. Iedereen wou gewoon even zijn ding doen. Till heeft zich met een zijproject beziggehouden, onze toetsenist heeft een boek geschreven, ik heb mijn droomhuis gebouwd. We hebben elkaar in die periode maar één keer per jaar gezien. Op dat moment was telkens de vraag: willen we aan nieuwe nummers beginnen. Nee? Oké, tot volgend jaar!”

“Onlangs zijn we dan toch aan het schrijven geslagen. En dat ging verrassend vlot. We hebben momenteel 28 songideeën. We gaan nu enkele producers contacteren en zien of we uit die 28 ideeën een plaat kunnen maken. Dus de kans is reëel dat er in 2018 of 2019 een nieuw album is. Al leggen we de lat hoog. Enkel als we er echt van overtuigd zijn dat die nieuwe plaat nog iets toevoegt aan ons oeuvre, komt ze er.”

© FJMDesign

Vlammenwerpers

Intussen blijft Rammstein geregeld festivaloptredens verzorgen. Ook op Graspop had de band een indrukwekkend arsenaal vlammenwerpers en vuurwerk mee op het podium. Is dat niet gevaarlijk voor de bandleden? “Het leven is gevaarlijk. Ik ben als 22-jarige de DDR ontvlucht. Dat had me de kop kunnen kosten. Dan valt een beetje vuur wel mee. Elk bandlid weet waar hij op welk moment mag staan, en waar hij vooral niet mag staan. Het is een kwestie van concentratie. Al lopen we desondanks soms wel lichte brandwonden op, enkel door de enorme hitte.”

Volgende week wordt Kruspe 50. Zanger Till Lindemann is intussen al 54. Hoe lang gaan ze nog aan de slag met dildo’s en vlammenwerpers? “Als je me twintig jaar geleden gezegd had dat ik dit op mijn 50ste nog zou doen, had ik je gek verklaard. Maar we beleven er nog altijd plezier aan. En het publiek ook. Wat is er leuker dan 50.000 Belgen die in het Duits zingen?”

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video