"De Buck heeft wreed schoon geleefd"

Vanuit politieke en culturele hoek stromen de reacties op het overlijden van de Gentse volkszanger Walter De Buck binnen. "Walter De Buck is de stichter van de moderne Gentse Feesten. Het worden rare Feesten", aldus schepen van Feestelijkheden Christophe Peeters (Open VLD). Gents burgemeester Termont noemt het "een zware klap, persoonlijk en voor de stad".

De Gentse schepen voor Feestelijkheden en dus de burgemeester van de Gentse Feesten, Christophe Peeters, ziet op korte tijd twee boegbeelden van het Gentse volksfeest verdwijnen.

Hoewel een overlijden altijd onverwacht komt, is het nieuws over De Bucks overlijden geen complete verrassing. "Het zat er al een tijdje aan te komen. Daarom was er dit jaar een honneur voor De Buck op zijn podium op het Sint-Jacobsplein, want we wisten dat de kans groot was dit de laatste keer zou zijn", aldus Peeters. "Het worden de eerste Gentse Feesten zonder Walter in 45 jaar."

Termont: "Geen verrassing, maar toch een zware klap"

Burgemeester van Gent Daniël Termont (SP.A) reageert vanuit het buitenland verslagen op het overlijden van De Buck.

"Alhoewel ik wist dat de gezondheidstoestand van Walter zeer slecht was en zijn overlijden geen grote verassing is voor mij, is het niet minder een zeer zware klap voor onze stad en mij persoonlijk. Ik wil in de eerste plaats mijn oprechte blijken van medeleven overmaken aan zijn echtgenote, kinderen en familie. Laat het voor hen een troost zijn dat vele vrienden mee treuren om het verlies van deze grote Gentenaar", schrijft hij in een persbericht.

Termont roemt zijn bekende stadsgenoot niet enkel voor zijn rol in de uitbouw van de Gentse Feesten, maar ook omwille van zijn grote hit 't Vliegerke". "Als er iemand is waarmee Gent wordt vereenzelvigd dan is het zeker Walter. Hij straalde Gent uit en is tevens onsterfelijk als de vader van ons Gents Nationaal Volkslied."

Gezien Termont momenteel in het buitenland verblijft, wordt hij de komende dagen vervangen door schepen Tom Balthazar. Hij zal de leiding nemen over de organisatie van de begrafenisplechtigheid, nog aldus Termont.

Gatz: "Echter Gents dan De Buck bestond niet"

Ook Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers is er zeker van dat De Buck zal blijven voortleven. "Walter De Buck was Gent en blijft vereeuwigd in Gent. De supporters van AA Gent en die van de Gentse Feesten aan Sint-Jacobs staan daar borg voor", klinkt het.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) roemt De Buck vooral om zijn "kracht om mensen te verbinden." "Na het overlijden van Luc De Vos is dit opnieuw een groot verlies voor Gent en Vlaanderen."

Collega-minister Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor Cultuur, benadrukt de echtheid van De Buck. "De Buck heeft wreed schoon geleefd, recht in zijn schoenen, heel authentiek. Echter Gents dan Walter bestond niet. Als er iemand de ziel van Gent wist te beroeren, was hij het. Zijn vliegerke is nu voorgoed omhuuge."

Trefpunt: "Zeker iets doen op de Gentse Feesten"

Ook voor vzw Trefpunt, de drijvende kracht achter de Gentse Feesten aan Sint-Jacobs, is het verlies groot. "Walter betekende echt heel veel voor Gent. Hij bracht mensen samen met zijn muziek", zegt Guido De Leeuw, directeur van vzw Trefpunt . "Hij zorgde ervoor dat de Gentse Feesten een sociaal en cultureel volksfeest werd met een maatschappelijke dimensie: feesten met inhoud: uniek in de wereld."

Na Jan Hoet, Piet Van Eeckhaut, Gerard Mortier en Luc De Vos verliest Gent op korte tijd alweer een cultureel boegbeeld. "Het stopt inderdaad niet", zucht De Leeuw. "Bij Walter zat het er natuurlijk aan te komen. We wisten dat hij ziek was en hij had zich er ook mee verzoend. Weet je, dit jaar op de Gentse Feesten speelde Walter, ondanks zijn ziekte, nog drie nummers. Diezelfde dag trad ook Luc De Vos op voor 25 jaar Gorki. Het is moeilijk te vatten. We gaan volgend jaar zeker iets voor hen beiden doen, maar wat, dat moet nog worden besproken."

Meest gelezen