Gedetineerden werken aan natuurreservaat op gevangenisterrein in Hoogstraten

Op het terrein van het penitentiair schoolcentrum (PSC) in Hoogstraten wordt momenteel volop werk gemaakt van een heus natuurreservaat van zes hectare binnen de gevangenismuren. Gedetineerden volgen er een opleiding als bos-, natuur- en landschapsbeheerder, met het oog op hun re-integratie in de maatschappij, waarbij ze hopelijk in die sector aan de slag zullen kunnen. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) ging een kijkje nemen.

Volgens de Vlaamse overheid, die via haar forum voor groenexpertise Inverde het initiatief voor het project nam, toont wetenschappelijk onderzoek aan dat natuur in gevangenissen een positief effect heeft op de gemoedstoestand van de aanwezige gedetineerden. Wie als gedetineerde toegang tot natuur heeft, zou stressbestendiger zijn en een betere mentale gezondheid hebben. Dat vermindert niet enkel de agressie in de inrichting zelf, maar ook de kans op recidive na vrijlating.

"De ontwikkeling van een natuurreservaat op een gevangenisterrein is een heel nieuw concept", zegt minister Schauvliege. "De eerste ervaringen tijdens de opleiding en de stages zijn alvast positief, en een meerderheid van de deelnemers zal na vrijlating effectief aan het werk kunnen binnen de groensector."

Momenteel worden in het project acht gedetineerden opgeleid. Zij krijgen zowel theorie- als praktijklessen te verwerken en dragen met hun werk bij aan de realisatie van het natuurreservaat. Op termijn zullen ook burgers, in afspraak met de inrichting en via georganiseerde groepsbezoeken, het nieuwe stuk natuur kunnen ontdekken.

Meest gelezen