© André Caubergs

© André Caubergs

© André Caubergs

© André Caubergs

© André Caubergs

© André Caubergs

© André Caubergs

© André Caubergs

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Volksvergadering over winkelen in Paal

Paalse ondernemers, Paalonline en de denktank Paal gaven in een overvol polyvalent lokaal in OC de Buiting tekst en uitleg rond hun visie over het winkelbeleid.

André Caubergs

Paalse ondernemers, Paalonline en de denktank Paal gaven in een overvol polyvalent lokaal in OC de Buiting tekst en uitleg over hun bezwaar tegen het PRUP en de handelsvisie van de stad Beringen die de handel sterk beperkt in Paal, Koersel en Beverlo. "Paalonline is van mening dat de stad Beringen een unieke verzameling van dorpen is waar iedere kern de kans moet krijgen om te groeien". Handel en diensten maken een essentieel deel uit van het sociale weefsel in zulke dorpen. Aangezien ook de Paalse handelaars een belemmering van handel in Paal niet zien zitten kwam al snel een samenwerking tot stand rond dit thema.Gust Luyten van Paalonline gaf een inleiding waarbij het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) en het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen werd gekaderd. De kernversterking van Beringen centrum staat hierbij centraal, terwijl voor de omliggende dorpen landbouw, landelijk wonen en natuur de roeping worden. Gust keek in de toekomst met het BRV. "Het BRV, Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, geeft ons nieuwe inzichten. Zo is de nood om alle groei in de steden te concentreren niet meer aanwezig in die visie. Ook moet het aantal autoverplaatsingen naar omlaag. Zo staat de visie die de stad ons nu wil opdringen, haaks op de visie van het BRV”, stelt Gust Luyten.

Nico Lespoix gaf in naam van de Paalse handelaars tekst en uitleg bij de handelsvisie van de stad Beringen. "De kernafbakening is ten opzichte van de vorige versie van het visieplan al iets groter afgebakend met een uitbreiding naar de Wissel toe en een stukje Diestersesteenweg. Maar er zijn geen kernversterkende maatregelen en er is nog te veel onduidelijkheid wat mag en niet meer mag. De beperkingen zijn er teveel aan. De stad is bezig met een afbouwscenario voor Paal", vertelt Nico aan het talrijk opgekomen publiek.

Luc Gielis van de Paalse denktank geeft tot slot van de avond nog enkele bemerkingen.Hij bekeek eerst en vooral dezelfde cijfers en studies die de stad Beringen hanteerde door een andere bril en kon alleen constateren dat de Stad Beringen een uitdoofscenario voor ogen heeft voor de handel in de dorpen.

In het publiek was ook schepen van economie Gilbert Lambrechts aanwezig. Hij verdedigde de visie van de stad nog eens."Wij willen met deze afbakening net bereiken dat alle kernen versterkt worden. Het is juist nodig dat er een visie is, anders wordt de handel zo versnipperd dat niemand er iets aan heeft', vertelde Lambrechts. Tegelijk maakte de schepen een opening naar verdere aanpassing van de visie.

Na een debatronde werd dan de petitie voorgesteld. Deze vraagt de herziening van de detailhandelsvisie. In plaats van beperkende maatregelen moeten er eerder stimulerende en ondersteunende maatregelen komen voor ondernemers in alle deelkernen. Ook moet er nog ontwikkeling mogelijk zijn langs de N29 en op de Vatanasite. En het is tot slot belangrijk dat alles heel duidelijk omschreven staat in de nieuwe visie voor er toe goedkeuring kan overgegaan worden.Meer info vind je op paalonline. De petitie is te tekenen bij de meeste handelaars in Paal en ook online op paalonline.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer