© AFP

Politie valt binnen bij Google Parijs wegens belastingfraude

Franse speurders zijn binnengevallen in het kantoor van internetgigant Google in Parijs in het kader van een onderzoek naar belastingfraude. Dat melden verschillende Franse media.

wver/wle

De krant Le Parisien meldt dat het gaat om een erg grootschalige actie, waarbij een hondertal mensen betrokken zijn. De actie zou in het grootste geheim zijn voorbereid. Uit angst voor een lek werden de gebruikelijke interne communicatiekanalen niet gebruikt.

Helemaal onverwacht is de inval echter niet. In februari van dit jaar meldden Franse media al dat de fiscus zo’n 1,6 miljard euro achterstallige belastingen wil terugvorderen. Frankrijk voert al sinds 2011 een onderzoek naar Google. Toen werden de kantoren al eens doorzocht in het kader van een ander onderzoek naar de geldstromen tussen de Amerikaanse en Europese tak van het bedrijf.

Ook elders in Europa richt de fiscus zijn peilen op Google. Zo werd in januari van dit jaar in het Verenigd Koninkrijk een schikking getroffen voor een totaal van omgerekend 166 miljoen euro. Dat had betrekking op inbreuken die tussen 2005 en 2015 zijn gepleegd. De Franse minister van Financiën Michel Sapin liet toen optekenen dat zijn land geen dergelijke schikking zou treffen. “De Franse fiscus onderhandelt niet over de te betalen belastingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER