Twee jaar gevorderd voor poging om miskraam uit te lokken

Een veertiger moest zich voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden omdat hij probeerde een miskraam uit te lokken bij zijn vriendin. “Hij had niet die intentie. En het product dat hij toediende, kan niet leiden tot vruchtafdrijving”, benadrukte zijn advocaat.

mtm

Het was een psychiater van het AZ Groeninge die aan de alarmbel trok. Hij deelde mee dat beklaagde “meermaals had geprobeerd om een miskraam uit te lokken bij zijn vriendin, door pillen in haar koffie te vermengen”. De Zwevegemse veertiger gaf toe een viertal keer Bisoprolol in haar koffie te hebben gedaan. Dat is een medicijn dat gebruikt wordt bij mensen met een hoge bloeddruk.

“Misselijk maken”

“Het koppel had het medicijn in huis op voorschrift. De dokter had haar gezegd dat ze de pillen best niet meer kon innemen, omdat ze zwanger was”, zegt advocaat Jan Leysen, die de man verdedigt. “Mijn cliënt was kwaad omdat ze hem al een paar keer had verlaten. Toen ze voor de zevende keer terugkwam naar hem, was ze zwanger van een andere man. Hij heeft met de pillen alleen de bedoeling gehad om haar misselijk te maken. Hij had zeker niet de intentie om haar een miskraam te bezorgen.”

Gezien het rijke strafregister van beklaagde vordert de openbaar aanklager een effectieve gevangenisstraf van twee jaar. De verdediging vraagt om een straf met probatie-uitstel. Advocaat Leysen vraagt zich af of de strafvordering niet onontvankelijk is. “Het dossier is gestart met informatie van de psychiater. Betreft het hier geen schending van het beroepsgeheim van de arts?”

Het openbaar ministerie antwoordde daarop met een arrest van het Hof van Cassatie uit 1987. “Het betreft geen schending van het beroepsgeheim, wanneer het om een noodtoestand gaat. Bovendien riskeerde de arts zonder ingrijpen mogelijk schuldig verzuim.”

Het kind is ondertussen geboren en verkeert in goede gezondheid. De man heeft geregeld contact met zijn toenmalige vriendin en haar kindje. De vrouw was ter zitting aanwezig, maar stelt zich geen burgerlijke partij.

Vonnis op 21 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER