© BELGA

Parket start onderzoek naar achterhouden terreurtip

Bart Somers en Eddy Bevers, burgemeesters van respectievelijk Mechelen en Willebroek, laten in een persmededeling weten dat het parket een opsporingsonderzoek start naar mogelijke strafrechtelijke feiten bij de politie Mechelen-Willebroek in de zaak-Abdeslam.

Toen de Mechelse politie begin december 2015 een belangrijke tip kreeg over de mogelijke schuilplaats van Salah Abdeslam, op dat moment de meest gezochte terrorist van Europa, werd dat informatierapport niet in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) van de politie gezet. Korpschef Yves Bogaerts ontkende op een persconferentie op 25 maart dat hij de tip over Abdeslam doelbewust zou hebben tegengehouden. Bogaerts voerde aan dat hij de bewuste informatierapporten overmaakte aan het parket en de federale politie van Antwerpen, omdat er “een probleem was met de betrouwbaarheid en de bron van de informatie.”

Volgens bronnen bij werd de informatie echter eigenhandig tegengehouden door Bogaerts omdat de tip afkomstig was van een voormalige medewerker, waarmee hij al maanden op voet van oorlog leefde .

Onderzoek parket

Het parket start nu een onderzoek over het mogelijk niet vatten van informatie in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG). Voorlopig richt het onderzoek zich niet op specifiek genoemde personen en behouden de burgemeesters het vertrouwen in de politieleiding.

“Als tuchtoverheid heeft het politiecollege van Mechelen-Willebroek alle vertrouwen in het strafonderzoek. Bevers en Somers hopen dat dit onderzoek snel klaarheid brengt, zodat tegen eventuele wantoestanden kordaat kan worden opgetreden. Tegelijk kan dan ook de rust terugkeren”, klinkt het in de mededeling. “Somers en Bevers nemen dit onderzoek heel ernstig, maar voor de tuchtoverheid is er in deze stand van zaken geen enkele juridische grond of reden om maatregelen te nemen tegen welke politiefunctionaris dan ook. Zoals het in een rechtsstaat past, dient ze hiervoor het strafonderzoek af te wachten.”

Beide burgemeesters hebben een brief geschreven naar het Comité P, de parlementaire onderzoekscommissie en de parlementaire begeleidingscommissie van het Comité P om inzage te krijgen in het rapport van het comité P zodra dit beschikbaar is, zodat ze als bestuurlijke overheid de juiste conclusies kunnen trekken uit dat rapport.

“In afwachting van dit onderzoek en het ter beschikking hebben van het rapport van het Comité P - en tot het bewijs van het tegendeel - behoudt het politiecollege evident het vertrouwen in het politiekorps en in alle leden ervan”, besluit de mededeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER