Direct naar artikelinhoud

Italië woest: schooldirecteur schrapt kerstfeest omdat moslimleerlingen niet meezingen

Italië woest: schooldirecteur schrapt kerstfeest omdat moslimleerlingen niet meezingen
Beeld THINKSTOCK

Een Italiaanse schooldirecteur heeft zich de woede van een hele natie op de hals gehaald door het jaarlijkse kerstfeest voor leerlingen van basisschool Garofani in Rozzano om te dopen tot een 'winterfeest' zonder christelijke liedjes. "Christelijke liederen zorgen voor problemen in een multiculturele omgeving", zei directeur Marco Parma. "Vorig jaar zongen de moslims niet mee, dus dit jaar worden er geen religieuze liederen gezongen." Boze ouders en zelfs premier Matteo Renzi bedolven Parma onder een lading kritiek.

Marco Parma (63), de directeur van de scholengemeenschap van Rozzano nabij Milaan, haalt het wereldnieuws met zijn beslissing om het kerstfeest van zijn school om te dopen tot een "winterfeest", omdat christelijke kerstliedjes niet zouden passen in een multiculturele omgeving. De directeur verbood ook twee moeders om kerstliedjes aan kinderen te leren tijdens de middagpauze.

Zijn beslissing is het gevolg van een "niet zo zalige Kerst" vorig jaar. "Vorig jaar stonden enkele ouders erop om kerstliedjes te zingen tijdens het kerstfeest. De moslimkinderen zongen niet mee", verantwoordde Parma zijn beslissing. "Het is niet leuk om naar kinderen te kijken die niet zingen, of erger, door hun ouders van het podium worden gehaald."

"Kerst is veel belangrijker dan een provocerende schooldirecteur."
Premier Matteo Renzi

"Grote fout"

Het incident heeft ondertussen grote proporties aangenomen, want zelfs de Italiaanse eerste minister moeit er zich nu mee. "Kerst is veel belangrijker dan een provocerende schooldirecteur", zei Renzi gisteren in Corriere della Sera. "Als hij denkt dat hij zo integratie bevordert, dan heeft hij een grote fout gemaakt."

Het is nog onduidelijk of Parma aanblijft als directeur. Matteo Salvini, de leider van de rechtse anti-immigratiepartij Lega Nord vraagt om zijn ontslag. Parma zelf zegt liever ontslag te nemen dan terug te komen op zijn beslissing. Hij meent de volledige steun van de leerkrachten te hebben. Gisteren kwamen ook enkele ouders op straat om de directeur te steunen.

Zelfs Premier Matteo Renzi moeit er zich mee.Beeld Wikipedia