"Iedereen wilde finishen, dus ook deze man"

Enkele honderden meters was hij van de finishlijn verwijderd en toen begaven zijn benen het. Een droom, de marathon van Boston uitlopen, werd aan diggelen geslagen. Maar dat was buiten vier andere deelnemers gerekend, die, zelf uitgeput en aan het einde van hun krachten, de man alsnog de finish deden bereiken. The Washington Post-journalist Wesley Lowery zag het gebeuren en dankzij Twitter werden de vijf snel de echte helden van deze marathon.

Lowery zocht nadien de betrokkenen op en liet hen hun verhaal doen. De deelnemer om wie het allemaal draaide wenste niet te reageren, maar liet wel weten dat hij intussen weer helemaal fit en gezond is.

Dave Meyer: "Toen ik de finish zag, had ik maar één gedachte: "Bedankt God. Nu nog daar geraken en dan water!" Plots zag ik een deelnemer voor me die nog nauwelijks op zijn benen, die hevig schokten, kon staan. Die kon ieder moment op de grond vallen. Weg idee om een zo goed mogelijke tijd te lopen. Nee, ik wist hoe belangrijk het voor mij was om te finishen, dus dat moest voor hem dan ook zo zijn."

Meyer slaagde erin de arm van de man rond zijn schouder te slaan en hoopte zo samen de finishlijn te overschrijden. "Alleen, die man was zo uitgeput dat zijn zweterige arm voortdurend van me afgleed. Bovendien kon hij niet alleen meer op zijn eigen benen staan. Het leek erop dat we beiden de finish niet zouden halen."

Jim Grove: "Ik zag dat Meyer heel wat moeite had om recht te blijven. Maar ook dat hij zich niet zo maar gewonnen gaf. Hij zou die andere loper nooit hebben laten vallen. En dus heb ik zijn andere arm genomen en over mijn schouder gelegd. Maar omdat zijn benen het meer en meer begaven, werd het voor ons zwaarder en zwaarder."

Twee andere deelnemers zagen het gebeuren en namen elk een been van de man. Onder het triomfantelijke gejuich van de toeschouwers werd de man zo tot iets voor de finishlijn meegedragen. Meyer: "Hij riep immers: "Laat me de lijn al wandelend overschrijden!” En dan hebben we beslist hem los te laten. Alle vijf zijn we dan zo samen over de finish gestapt."

Intussen zijn de vijf uitgegroeid tot een symbool van deze marathon van Boston, nu er dit jaar geen gewonden -na de bomaanslag vorig jaar- over de finish werden gedragen, maar er belangeloos samengewerkt werd om eenieders droom -de marathon uitlopen- te vervullen.

Meest gelezen