© rr

Nog minstens 9 jaar Boelaer Zomerbar

De Boelaerbuurt vzw mag de zomerbar in het Te Boelaerpark blijven uitbaten. De stad zocht naar een uitbater voor de komende 9 jaar. De vzw reef de concessie binnen. De opening is op 7 juli.

Dominique Piedfort

Het buurthuis in het Te Boelaerpark deed tot het einde van 2014 dienst als seniorenlokaal. Boelaerbuurt vzw voorkwam definitieve leegstand door het pand de jongste zomers om te toveren tot een bar. De buurtbewoners zorgden zelf voor de uitbating. Maar de afgelopen lente kwam het nieuws dat de stad een uitbater zocht. Het ging om een concessie van negen jaar. Ook de Boelaerbuurt stelde zich kandidaat. Met succes. “Het was erg spannend”, reageert Koen Huybreghts van de vzw opgelucht. “Want er waren nog vier andere kandidaten. Het aspect buurtwerking gaf blijkbaar de doorslag. En daarin staan we natuurlijk sterk. Het district is ook niet gebaat met een commerciële uitbating.”

Alarmsysteem

Negen jaar, dat is een flinke periode. Tijd om het sobere lokaal wat op te knappen? “Ja, we gaan zeker renoveren, zowel de buiten- als de binnenkant. Het gaat niet alleen om een degelijke, nieuwe toog. Er komt ook een alarmsysteem, want helaas zijn er elk jaar een paar inbraken. We werven ook nog een poetsvrouw aan. Dat zullen we allemaal zelf bekostigen. We vragen enkel de steun van de stad voor de installatie van nieuwe toiletten. Want daar zullen wellicht grondwerken voor nodig zijn.”

Nieuw is dat de vrijwilligers een vergoeding krijgen. Misschien een heikel punt voor enkele buurtbewoners die de zomerbar liever kwijt dan rijk zijn. Op een recente buurtvergadering luidde de kritiek nog dat het om een gesubsidieerde vzw gaat die grof geld verdient aan de zomerbar. “Ik betaal mezelf niets uit”, wuift Huybreghts die kritiek weg. “En alle opbrengst van de zomerbar wordt geïnvesteerd in buurtwerking. De vzw krijgt enkel subsidies voor de hoge kosten van de buurtkrant BorgerBlad. Ik krijg wel eens de vraag waarom ik geen culturele subsidies aanvraag voor een vereniging die dan naar de organisatie van de zomerbar kunnen gaan, maar dat weiger ik.”

Sluiten om 22u

Meteen wil Huybreghts de malcontente buurtbewoners geruststellen die ook overlast vrezen. “Een feestje kan altijd wel eens uitlopen, maar we zien er structureel op toe dat het sluitingsuur van 22u wordt gerespecteerd. Tussen onze leden zitten een paar dj’s die graag voor de muziek zorgen, maar ik ben zelf iemand die geen beats van een dj nodig heeft voor de gezelligheid. Deze zomer zal er dan ook enkel op zaterdag een deejay plaatjes komen draaien. Zondag is het de bedoeling dat het rustig blijft.”

De Boelaer Zomerbar, ter hoogte van de speeltuin, opent deze zomer op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli tijdens Festival Flandrien, dat in het park de Vlaamse feestdag viert met muziek en wielrennen.