© Foto W&F

Luxueus wonen in kasteel op domein Hooghuys

het domein Hooghuys met kasteeltje op de hoek van de Kapelsesteenweg en de Prinshoeveweg is gekocht door Brabo Immo. De panden op het terrein worden opgeknapt en heringericht als luxeappartementen. Het kasteeltje stond al jaren leeg, doordat de kosten voor renovatie en het onderhoud voor kandidaat-kopers te hoog opliepen.

Marc Wouters

Naast de renovatie van het kasteel en de inrichting van drie luxueuze kasteelappartementen komen er in het domein vier luxeappartementen aan de Kapelsesteenweg en nog eens zes doorzonappartementen aan de Prinshoeveweg.

“De stedenbouwkundige vergunning werd ons verleend op 1 juli 2016”, weet Paul van Kerckhoven, gedelegeerd bestuurder van Brabo Immo. Ook het Zorgbedrijf Antwerpen had zijn oog op het domein laten vallen. In het naastgelegen domein de Oude Pastorie langs de Prinshoeveweg en de Nobele Donk in de Jozef Ickxstraat plant het Zorgbedrijf serviceflats en een dienstencentrum. Hooghuys had een welkome uitbreiding kunnen zijn, maar de aankoopprijs bleek te hoog.

Brouwers Hooghuys

De benaming van het domein verwijst naar de familie Van den Eynde, eigenaar van brouwerij Het Hooghuys. Zoon Franciscus Van den Eynde, die dokter was en gehuwd met Ivonna Dierckxsen, kocht het kasteel in 1936. Voorheen was het eigendom van de zussen Lucie en Odille du Bois de Nevele die het kasteel in 1891 lieten bouwen op een stuk grond dat eeuwen eerder gebruikt werd door een lokale brouwerij.

Bouwkundig erfgoed

“Het kasteeltje op het domein is sinds 5 oktober 2009 vastgelegd als bouwkundig erfgoed. We moeten ons dan ook aan bepaalde regels houden”, vertelt van Kerckhoven. De gevel blijft overeind. Het bijgebouwtje rechts van het kasteel, dat door de dokter als wachtkamer werd gebouwd, wordt afgebroken.

De parel van het project wordt de herbestemming van het kasteel tot drie luxueuze appartementen. Elk appartement is voorzien van een ruim buitenterras. “In de trappentoren komt een ‘maatlift’. De staat van het gebouw en het respect voor de historische waarde van het pand beperken de keuzemogelijkheden in liftsystemen”, zegt van Kerckhoven.

Langsheen de Kapelsesteenweg bouwt Brabo vier villa-appartementen en nog zes doorzonappartementen langs de Prinshoeveweg. Elk appartement heeft een exclusief karakter en wordt opgetrokken in hoogwaardige materialen.

Om de parkeerdruk in de omgeving niet verder te laten oplopen, komt er een ondergrondse garage met tweeëntwintig standplaatsen voor dertien appartementen. In het voormalige koetshuis wordt een gemeenschappelijke vuilnis- en fietsberging voorzien. Het gebouw wordt uitgevoerd volgens de plannen van Crepain Binst Architecture. De opvolging van de uitvoering gebeurt door Architectenassociatie Angst & D’Hoore. De oplevering van Hooghuys is voorzien in december 2019.

www.braboimmo.be