May heeft akkoord over minderheidsregering

Theresa May had vanmorgen een ontmoeting met DUP-voorzitter Arlene Foster © AFP

De Britse conservatieve partij van Premier Theresa May gaat een minderheidsregering vormen. Daarover is een akkoord bereikt met de Noord-Ierse partij DUP, die het kabinet zal steunen.

Wle

Dat melden de BBC en persagentschap Reuters. Na de verkiezingen van begin deze maand verloren de Tories hun parlementaire meerderheid, en moest May op zoek naar steun voor haar conservatieve regering. De DUP kan dankzij tien verkozenen voor een meerderheid zorgen. De partij zal formeel gezien geen deel uitmaken van de regering, maar ze wel ondersteunen.

De voorbije twee weken hebben de gesprekken tussen beide partijen zich vooral gefocust op de Brexit, en op de financiële middelen die Noord-Ierland ter beschikking krijgt. Arlene Foster, voorzitter van de partij, zegt door de steun te willen zorgen voor een ‘stabiele regering’ en werk te maken van lang aanslepende problemen ‘die iedereen in Noord-Ierland treffen’.

Foster hoopt later deze week nog een akkoord te bereiken over de vorming van een Noord-Ierse regering. De coalitievorming daar zit al maanden vast. De gedoodverfde coalitiepartner in Noord-Ierland, Sinn Fein, drong erop aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de Britse regering, vooraleer verder te kunnen praten over de regionale regering.

Dominique Minten

Redacteur buitenland

Unionisten

De DUP is de grootste en meest radicale pro-Britse partij van Noord-Ierland. De unionisten zijn in hoofdzaak protestanten die willen dat Noord-Ierland deel blijft uit­maken van het Verenigd Koninkrijk. Ethisch is de partij conservatief. Ze is bijvoorbeeld tegen het homohuwelijk en tegen abortus. Het aanpakken van klimaatverandering staat erg laag op de agenda van de partij.

De partij werd opgericht door de legendarische ­dominee Ian Paisley en wordt sinds 2015 geleid door Arlene Foster. Zij was tot begin dit jaar premier van Noord-Ierland, maar een schandaal met uit de hand gelopen groene subsidies kostte haar de kop. Bij de vervroegde verkiezingen van maart verloor de partij fors ten voordele van Sinn Féin. Die wil net dat het Ierse eiland herenigd wordt – de onrust over de Brexit speelt haar in de kaart.