Direct naar artikelinhoud
Britse politiek

Theresa May bereikt akkoord: Noord-Ierse DUP zal haar minderheidsregering steunen

De Britse premier Theresa May bij de partijleiders van de DUP.Beeld REUTERS

De Britse premier Theresa May heeft een akkoord bereikt met de rechtse Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP).  May heeft de steun van de kleine protestantse partij nodig sinds ze eerder deze maand haar meerderheid in het Lagerhuis verloor bij vervroegde verkiezingen.

Met de tien zetels van de DUP is May weer verzekerd van voldoende steun om wetgeving door het Britse parlement te kunnen loodsen. De DUP zal geen deel gaan uitmaken van een coalitie.

May hoopte met die vervroegde verkiezingen een sterker mandaat te krijgen voor de onderhandelingen met Brussel over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, maar in plaats daarvan raakten de Conservatieven hun meerderheid in het parlement kwijt.

Het is niet precies duidelijk welke concessies Arlene Foster, de leider van de DUP, heeft weten binnen te slepen voor haar steun aan het kabinet van May. Naar verluidt heeft May Noord-Ierland in ieder geval 1,1 miljard euro extra steun toegezegd.

Volgens May heeft de DUP beloofd dat die met de Conservatieven zal meestemmen als het gaat om de begroting, nationale veiligheid en de wetgeving die nodig is voor de Brexit. De DUP is de enige Noord-Ierse partij die voor het vertrek uit de EU is, maar is tegen een harde Brexit. De partij wil dat de grens met Ierland openblijft.