© Photo News

Duitstalige renster schrijft emotionele brief na BK in Antwerpen: “Waar gaat de Belgische wielerwereld naartoe?

Zondag werd Jolien D’hoore voor de vierde keer Belgisch kampioene op de weg bij de vrouwen, maar voor renster Eva Maria Palm werd het een dag om snel te vergeten. De Duitstalige renster verliet het BK in tranen en schreef een emotionele open brief over haar ervaringen. “Waar gaat de Belgische wielerwereld naartoe?”, schrijft Palm in een open brief op Wielerverhaal.com.

jtp

Eva Maria Palm is een 19-jarige wielrenster uit Rocherath, in Duitstalig België. Omdat het BK voor de vrouwen al om 8u van start ging op zondagmorgen, trok ze zaterdag met haar ouders al naar Antwerpen. Nog voor de start wilde ze ’s ochtends vroeg het parcours verkennen, maar toen begonnen de problemen.

“Ik trok om iets na half zeven het parcours op. Na een tijdje werd ik door de politie gestopt. Ik werd redelijk onvriendelijk aangesproken en kreeg naar het hoofd gesmeten dat ik de baan moest verlaten en op het fietspad moest rijden”, begint Palm haar relaas. De agent vroeg haar identiteitskaart, maar die had de renster niet op zak. “Hij praatte op zijn Antwerps en ik vond dat hij voor een politieman nogal met een onduidelijk dialect praatte”, vertelt Palm, die de agent zei dat ze ook Frans en Duits praatte.

“Toen had ik een beetje te veel gezegd en zo kreeg ik een leuk antwoord terug. “Als je hier geen Nederlands praat, dan mag je mee naar de cel – naar de gevangenis!” Ik vroeg me alleen nog af waar ik beland was. Is dit nu het huidige België?”, vraagt de renster van Donen-Vondelmolen CX-team haar luidop af in de open brief.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Valpartij voor de start

“Na meer dan een uur parcoursverkenning ging ik naar de start. Onderweg zag ik een aantal nadars op de grond liggen, die ik ook al 10 minuten eerder had zien liggen toen ik van de verkenning kwam. Toen ik op het laatste moment aan de start toekwam, zeiden ze dat de start 10 minuten later zou gegeven worden omdat op de hoogte van de aankomst de hekken op de grond lagen. Dat is vreemd, want die lagen er 20 minuten daarvoor ook al. Maar liever zeggen ze op het fietspad te rijden, dan de hekken weer op de juiste plaats te zetten”, klinkt het.

© Photo News

Net op die plaats vond tien minuten later een valpartij plaats. “Één van de rensters was aan de pootjes van de nadars blijven hangen. Ik kon niet meer ontwijken en zo lag ik ook op de grond. Ik ben direct terug op mijn fiets gesprongen, maar ik voelde dat er iets mis was met mijn fiets”, wist Palm, die vroeg aan een verantwoordelijke om haar te helpen. De renster vroeg of ze hulp kon krijgen voor de officiële start, maar “ondertussen kreeg ik ongepaste opmerkingen van andere rensters (...) Trouwens, hulp moest ik niet verwachten. De start werd gegeven en ik kon met mijn fiets amper fietsen.”

Palm moest wachten op een andere fiets en ging op zoek naar een volgwagen die haar zou helpen. “De ene na de andere reed mij met hoog tempo voorbij! Gelukkig kreeg ik hulp van de volgauto van Sport Vlaanderen-Guill D’or en heb ik langs de kant kunnen stoppen. Na een tijdje kon ik weer bij het peloton aansluiten, maar mijn fiets was nog altijd niet helemaal in orde. De pijn in mijn rechter bovenbeen werd steeds steviger, dus heeft de dokter mij al fietsend geholpen. En weer ben ik kunnen aansluiten… maar deze keer was het te veel voor mij”, aldus Palm, die opgaf.

“België bestaat niet alleen uit Vlaanderen”

“Waarom ik mijn verhaal doe? Ik word al jaren raar bekeken omdat ik als Duitse of soms ook als Waalse aan Belgische kampioenschappen meedoe. Raar, hé. Toch ben ik een echte Belg. Ik ben in België geboren, ik ging altijd in België naar school, woon in België, spreek de 3 Belgische talen en ik voel me ook Belg”, stelt Palm boos.

“Als ik op wedstrijden ben, heb ik vaak het gevoel dat ik niet in mijn eigen land aan het koersen ben. Toen ik nog aspirant was, moesten mijn ouders speciaal voor mijn broer en mij een buitenlandse vergunning aanvragen. Naar waar gaat de Belgische wielerwereld naartoe?”

“Ik heb de laatste 2 jaar van mijn secundair onderwijs in Gent gedaan en daar voelde ik al dat ‘buitenlandse’ Belgen niet even welkom zijn als ‘Vlaamse’ Belgen. België bestaat nu eenmaal niet alleen uit Vlaanderen!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen