Direct naar artikelinhoud

Saoedi-Arabië schenkt 60 miljoen euro om cholera-epidemie in Jemen onder controle te krijgen, maar blijft wel verder bombarderen

Saoedi-Arabië schenkt 60 miljoen euro om cholera-epidemie in Jemen onder controle te krijgen, maar blijft wel verder bombarderen

Saoedi-Arabië zal zo'n 60 miljoen euro pompen in de bestrijding van de cholera-epidemie in Jemen. Ondertussen zijn er al 200.000 gevallen van cholera bekend. Zeker 1.300 mensen zijn overleden aan de infectieziekte. De epidemie is het gevolg van de onophoudelijke oorlog in Jemen, waar een coalitie van Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië blijft bombarderen om de Houthi's - een sjiitische rebellenbeweging - op de knieën te krijgen.

Elke dag raken in Jemen 5.000 mensen besmet met cholera. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef is de infectieziekte nog maar moeilijk onder controle te houden. Het verspreidt zich doorheen het land als een lopend vuurtje. Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie en hun partners zullen nu van Saoedi-Arabië zo'n 60 miljoen euro krijgen om de epidemie te bestrijden.

Vergeten oorlog

Al lijkt dat vooral dweilen met de kraan open. Saoedi-Arabië blijft luchtaanvallen uitvoeren, al twee jaar lang nu. Vorige week nog zijn bij een bombardement op een markt in het noorden van Jemen zeker 25 burgers om het leven gekomen. De Jemenitische oorlog, een haast vergeten oorlog, haalt het land volledig onderuit. Het gezondheidssysteem ligt aan diggelen, de economie zak dieper weg en basismiddelen - eten, proper water - zijn er schaars.

Zolang de Arabische coalitie verder gaat met de bombardementen in Jemen, krijgt het land weinig kans om het hoofd te bieden aan een ziekte die in normale omstandigheden nochtans makkelijk te voorkomen en te genezen is. Proper water is hierbij essentieel. Maar in het door oorlog verscheurde Jemen hebben 14,5 miljoen mensen geen toegang tot proper water.

Tussen hongersnood en epidemie

Ondertussen heerst er ook nog een hongersnood in het land. Zeker 3,3 miljoen Jemenieten zijn acuut ondervoed. Blokkades in de lucht en op zee, ingesteld door de coalitie, moeten voorkomen dat de Houthi's hulppakketten kunnen onderscheppen. Maar dat zorgt er natuurlijk ook voor dat noodzakelijke middelen voor burgers moeilijker het land binnen kunnen. Bovendien zijn bruggen en wegen ook vaak kapot gebombardeerd. Hierdoor is het medische personeel beperkt in de hulp die ze kunnen bieden aan de bevolking.

Dat het land volledig uitgeput is door de oorlog, is duidelijk. Zelfs hulpverleners en werknemers in openbare nutsbedrijven, die bijvoorbeeld zorgen voor de water- en elektriciteitsverdeling of vuilnisophaling, worden al maanden niet betaald. De riolering werkt al sinds 17 april niet meer. Tien dagen later is de cholera-epidemie compleet uit de hand gelopen.