Onrust in Brazilië in aanloop van het WK voetbal

In Niteroi, vlakbij de Braziliaanse havenstad Rio de Janeiro, hebben woedende betogers vier autobussen, een vrachtwagen en twee auto's in brand gestoken. De afgelopen dagen waren twee doden gevallen bij twee politie-interventies. Eerder deze week was er golf van moorden in de noordoostelijke deelstaat Bahia, een gevolg van een staking bij de politie.

Vrijdag is een 17-jarige jongen omgekomen bij een politie-operatie in Niteroi. Hij was met zijn motorfiets op een gepantserd politievoertuig gebotst. Gisteren kwam een 21-jarige man om het leven bij een schietpartij tussen de politie en een groep criminelen. In aanloop van het wereldkampioenschap voetbal treden de Braziliaanse ordediensten bijzonder hardhandig op tegen de wijdverbreide criminaliteit, en daarbij vallen vaak onschuldige slachtoffers.

Bij de operatie in Niteroi waren de beruchte speciale politie-eenheden Batalhão de Operações Especiais (Bope) en Batalhão de Choque betrokken. Een honderdtal woedende betogers wierpen vandaag barricades op in Niteroi en staken voertuigen in brand.

Tientallen moorden in Bahia

In de noordoostelijke deelstaat Bahia heeft de militaire politie twee dagen gestaakt om een hoger loon af te dwingen. Dat leidde tot een golf van geweld in Salvador da Bahia, de op twee na grootste stad van Brazilië.

Volgens lokale media zijn tal van winkels geplunderd en zijn er 39 moorden gepleegd. Dat is heel wat meer dan het gemiddelde van 2,5 moorden per dag in Salvador. Die stad kent sowieso al een van de hoogste moordcijfers van het land.

Over twee maanden begint het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. President Dilma Rousseff heeft soldaten gestuurd naar de twaalf steden waar wedstrijden worden gespeeld. Zij moeten daar de politiediensten versterken. Rousseff wil er naar eigen zeggen  alles aan doen  om het WK voetbal zo vlekkeloos mogelijk te laten  verlopen.

Meest gelezen