Direct naar artikelinhoud
Update

Rus brengt Oranje terug in wereldgroep

Arantxa Rus heeft Nederland zondag in Den Bosch het beslissende punt bezorgd in de Fed Cupwedstrijd tegen Japan. De Westlandse tennisster versloeg Misaki Doi in twee sets (7-5 6-3) en verschafte Oranje daarmee voor het eerst sinds 1999 toegang tot de wereldgroep II. De partij duurde iets meer dan 1,5 uur.

Rus brengt Oranje terug in wereldgroep
Beeld getty

Rus begon niet overtuigend tegen de nummer 99 van de wereld, maar herstelde zich voortreffelijk. Ze werkte een achterstand van 0-3 weg, moest de volgende game toch weer aan de Japanse laten, maar sloeg op 5-5 alsnog toe. Deze break gaf ze niet meer uit handen.

In de tweede set brak de 23-jarige speelster uit Monster de opslag van Doi in de derde game, maar gaf de voorsprong meteen weer weg. Daarna domineerde ze. Op 5-2 mocht Rus zelf serveren voor de winst. Ze kwam met 0-40 achter, vocht zich terug tot deuce, maar liet de Japanse alsnog ontsnappen. De hoop van de Aziatische was van korte duur. Rus liet meteen nog een break noteren en stelde daarmee de promotie veilig.

Eerder op de middag zette Kiki Bertens het team van coach Paul Haarhuis op een voorsprong van 2-1 door Kurumi Nara te bedwingen. Dat vergde meer dan 3 uur op het gravel in de Maaspoort.