© Belga

Deschacht zette in op verlies van eigen ploeg

De ernst van het gokschandaal in het Belgisch voetbal wordt steeds duidelijker. Nu blijkt dat met het gokaccount van Olivier Deschacht geld is ingezet op een verlieswedstrijd van Anderlecht terwijl hij zelf op het wedstrijdblad stond. Volgens bronnen bij Het Nieuwsblad gaat het om het Champions League-duel tegen Paris Saint-Germain (0-5 verlies) in 2013 waarbij Deschacht negentig minuten op de bank zat.

gert geysen

Het ziet er steeds slechter uit voor Olivier Deschacht. Uit het onderzoek dat door de Kansspelcommissie is ingesteld na het gokschandaal van vorig seizoen bij Oud-Heverlee Leuven blijkt dat vanop het account van Deschacht geld is ingezet op een verliesmatch van Anderlecht. Volgens Het Nieuwsblad gaat het om het Champions League-duel van 23 oktober 2013 tegen Paris Saint-Germain dat eindigde in een 0-5 verlies. Deschacht zat tijdens die wedstrijd negentig minuten op de bank en speelde dus geen actieve rol in dat zware verlies. Toch is zijn gokje strafbaar, aangezien Deschacht niet op voorhand wist of hij al dan niet zou invallen.

Celstraf

Bronnen dicht bij het dossier vertellen dat het om een bedrag van 50 euro gaat en dat er ook nog op andere wedstrijden van diezelfde Champions League-speeldag is ingezet. Olivier Deschacht mag zelf niet reageren, maar benadrukte tegenover zijn ondervragers altijd dat het zijn broer Xavier was die zijn gokaccount gebruikte.

Net die bewering is een van de redenen dat Deschacht als enige van de vier gokkende profvoetballers is doorverwezen naar het parket, naast het feit dat vanop zijn account geld werd ingezet op verlies van Anderlecht en dat het in totaal om erg grote sommen gaat.

Er hangt Deschacht een boete van 600 tot 600.000 euro, een celstraf tot vijf jaar en schrapping als voetballer van de bondslijsten boven het hoofd. Het parket in Gent wenst geen commentaar te geven.

Andere dossiers

De drie andere verdachte voetballers – Laurent Henkinet (Waasland-Beveren), Knowledge Musona (Oostende) en Tuur Dierckx (Antwerp) – gokten enkel op winst van hun ploeg, waardoor het parket oordeelde dat een verder onderzoek niet noodzakelijk is. Hun dossier werd afgerond. Zij moeten zich eind oktober wel nog voor de Kansspelcommissie verantwoorden. Wellicht komen de drie er vanaf met een boete.

Bij KV Oostende hadden ze gisteren een intern gesprek met Knowledge Musona. De speler toonde zich erg aangeslagen na de mediaheisa, maar gebruikte hetzelfde excuus als Deschacht: niet hij, maar mensen uit zijn omgeving hebben zijn gokaccount gebruikt. KVO kreeg gisteren ook de uitgeschreven verklaring die Musona deed aan de Kansspelcommissie. Oostende onthoudt zich voorlopig van verdere commentaar. Ook Antwerp wacht in verband met Tuur Dierckx af tot het van de bevoegde instanties meer informatie krijgt over de zaak.

Anderlecht wacht onderzoek af

Anderlecht reageert slechts heel kort op het nieuws dat met het account van Olivier Deschacht geld is ingezet op verlieswedstrijden van Anderlecht waarbij hij zelf op het wedstrijdblad stond. Woordvoerder David Steegen: “Wij zijn nog niet op de hoogte gebracht. Anderlecht wacht het officiële onderzoek af en zal op basis daarvan beslissingen nemen.”

Anderlecht moet het morgen in de Europa League sowieso zonder Olivier Deschacht doen. De verdediger verloor de laatste dagen vier kilogram van zijn competitiegewicht en is te verzwakt. Deschacht werd niet alleen geplaagd door de gokaffaire, zijn hele gezin, inclusief hijzelf, had ook af te rekenen met een salmonellavergiftiging.

Ook basketter van Oostende ondervraagd

Niet alleen de voetbalwereld is getroffen in het gokschandaal. Met Sam Hemeleers van Oostende is ook één basketbalspeler verhoord voor gokken op eigen wedstrijden. Hij zou alleen op winst gegokt hebben. Eind oktober krijgt hij net als voetballers Musona, Dierckx en Henkinet de kans om zich te verantwoorden voor de Kansspelcommissie. Mogelijk volgt een boete. BC Oostende liet weten nog niet op de hoogte te zijn van de zaak. “Zodra we hierover meer informatie van een officiële instantie ontvangen, zullen we dat met de spelers bespreken”, reageert sportief ­directeur Philip De­baere.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer