Direct naar artikelinhoud

Nederlandse F-16's in actie om Russische vliegtuigen

Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zijn vandaag in actie gekomen omdat twee Russische militaire vliegtuigen het Nederlandse luchtruim dreigden binnen te vliegen. De Nederlanders hoefden de toestellen uiteindelijk niet te onderscheppen, omdat de Russen aan de rand van het gebied afweken en op dat moment al werden begeleid door Britse straaljagers.

Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zijn woensdag in actie gekomen omdat twee Russische militaire vliegtuigen het Nederlandse luchtruim dreigden binnen te vliegen.Beeld anp

Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht gezegd. De Nederlandse F-16's stegen vanaf vliegbasis Volkel op toen duidelijk werd dat de Russische toestellen van het type Bear naar het Nederlandse gebied vlogen. De Russen zijn even in het uiterste noordelijke deel geweest van het gebied (boven de Noordzee) waarvoor Nederland volgens afspraak met de NAVO verantwoordelijk is.

Waar ze vandaan kwamen, is nog niet bekend. Wel duidelijk is dat de Deense luchtmacht de Russen eerst heeft begeleid. Daarna namen de Britten die taak over. Ondertussen hingen ook de Nederlanders in de lucht om poolshoogte te nemen en de toestellen eventueel te onderscheppen. Nadat de Russen echter onder toeziend oog van de Britten wegvlogen, keerden de Nederlandse F-16's terug naar Volkel.

Dag en nacht
De Nederlandse jachtvliegtuigen maken onderdeel uit van de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA): er staan dag en nacht twee volledig bewapende F-16's klaar om het Nederlandse luchtruim te kunnen verdedigen. De NAVO geeft opdracht voor een onderschepping. Het verkeers- en gevechtleidingscentrum in Nieuw Milligen begeleidt de F-16's naar hun doel.

Volgens de woordvoerder van de luchtmacht komt het een aantal keer per jaar voor dat Russische of andere toestellen, zonder zich te identificeren, het Nederlandse gebied invliegen. Bij een melding daarvan kunnen de F-16's binnen enkele minuten in de lucht zijn om een vliegtuig te onderscheppen. Vorig jaar zijn er daadwerkelijk vliegtuigen onderschept, onder meer op 10 september en 21 maart. Alle keren ging het om Bears, aldus Defensie.

Twitter bericht wordt geladen...