Terreurverdachte Verviers opgehaald met legervliegtuig

© Photo: Tom Palmaers

Omar D. is in België aangehouden op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten. Afgelopen nacht werd de 33-jarige Algerijn met een toestel van Defensie uit Griekenland overgevlogen. De verdachte werd twee dagen na de ontmanteling van de terreurcel in Verviers in Athene opgepakt.

jva, lob

De onderzoeksrechter heeft Omar D. onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Dat meldt het federaal parket. De man moet nu binnen de vijf dagen voor de raadkamer verschijnen. Het federaal parket geeft voorlopig geen commentaar over de rol die aan de man wordt toegedicht.

De Algerijn werd op vraag van de politie in Griekenland opgehaald met een toestel van het Belgische leger. Dat Embraer-toestel vloog heen en weer met aan boord 6 mensen de van de CGSU, de speciale interventiedienst van de politie. Defensie zal de factuur van de hele operatie aan de politie doorspelen.

De verdachte werd op zaterdag 17 januari in Athene opgepakt, samen met een tweede man, twee dagen nadat de Belgische federale politie was binnengevallen in een pand in Verviers. De actie van de federale politie was gericht tegen een terreurcel die op het punt zou gestaan hebben aanslagen te plegen tegen politiemensen en -commissariaten. Bij de actie werden twee mensen in het pand gedood.

Instructies via telefoontjes

Het brein achter die aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, bevond zich vermoedelijk in Griekenland en zou van daaruit instructies gegeven hebben. Hij kon echter uit handen blijven van de Griekse politiediensten.

Van de twee mannen die wel opgepakt werden, bleek één niets te maken hebben met de feiten. De tweede, Omar D., zou drie tot vier keer vanuit Athene gebeld hebben naar een vermoedelijke jihadist die in een Belgische gevangenis verblijft.

De verdachte gaf toe dat hij enkele telefoontjes heeft gepleegd met de in België opgesloten man, omdat hij hem kent. Naar eigen zeggen heeft hij echter niets met terrorisme te maken en ging hij akkoord met zijn uitlevering om zijn onschuld te bewijzen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen