IS stelt nieuwe deadline voor gevangenenruil

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe deadline vastgelegd voor de gevangenenruil met Jordanië. Bij zonsondergang donderdag moet de ruil een feit zijn, klinkt het in een geluidsopname.

tomas

Een man, naar eigen zeggen de Japanse journalist Kenji Goto, zegt in de opname dat de Jordaanse piloot die gevangen gehouden wordt door Islamitische Staat vermoord wordt als een vrouwelijke terroriste niet vrijgelaten wordt. “Als Sajida al-Rishawi niet met mij geruild wordt voor de zon ondergaat op donderdag 29 januari zal de Jordaanse piloot Mu’ath al-Kasasbeh onmiddellijk vermoord worden.”

Jordanië zei woensdag dat het bereid was tot de gevangenruil. In een opname dinsdag waarschuwde Goto dat de terroristen hem en de piloot zouden vermoorden als Al-Rishawi niet binnen de 24 uur werd vrijgelaten.

De Iraakse Al-Rishawi kreeg de doodstraf voor haar betrokkenheid bij de aanslagen in Amman in 2005 waarbij zestig personen om het leven kwamen, onder wie de aanwezigen op een bruiloft. Al-Rishawi overleefde omdat ze er niet in slaagde zichzelf te laten ontploffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER