© BELGA

Verwoestende tornado: “Hoe de inwoners zo’n ramp door solidariteit te boven kwamen: mooi om te zien”

Het is dit weekend een halve eeuw geleden dat een tornado de helft van Oostmalle verwoestte. Als bij wonder vielen er geen dodelijke slachtoffers, maar wel veel gewonden. Bovendien was de materiële schade erg groot. Auteur Linda Van Mieghem schreef een fictief jeugdverhaal over de tornado.

JAN VORSSELMANS

Ter gelegenheid van de tornadoherdenking die komend weekend plaatsvindt in Oostmalle publiceerde auteur Linda Van Mieghem (69) het kinderboek De dag dat wind de vijand werd. In het verhaal beschrijft ze hoe drie kinderen de tornado meemaken.

© jan vorsselmans

Linda Van Mieghem, die haar jeugdjaren doorbracht in Brasschaat, woont sinds 1973 in Oostmalle en was dus geen getuige van de allesverwoestende windhoos die op 25 juni 1967 het dorp teisterde. “Daarom koos ik voor een fictief verhaal, maar ik liet me wel informeren door mensen die de ramp hebben meegemaakt en door het boek Tornado 25 juni 1967: toen verging de wereld in Oostmalle van wijlen Camille Delvaux.”

Een van die getuigen was Dirk Nuyts, die op het moment van de ramp amper 10 jaar oud was en er zijn reflectie daarop in een stripverhaaltje goot. Later zou hij zelf een begenadigd (strip)tekenaar worden. “De kleine strip werd achteraan in het boek mee opgenomen. Dat vond ik niet meer dan normaal”, merkt de schrijfster op.

De bibliotheek en het gemeentebestuur van Malle vroegen haar om een jeugdverhaal te schrijven met de tornado als thema. “Ik was vereerd en werkte er ruim een halfjaar aan. Ik kreeg veel vrijheid om een plot te bedenken en uit te schrijven. Ik verplaatste het gegeven naar de eenentwintigste eeuw, wat het toegankelijker maakt voor de huidige generatie kinderen. Ik maakte een verhaal van verdriet, vriendschap en wilskracht.”

© BELGAIMAGE

De inleiding van het boek wordt verzorgd door Raymonde Vanden Broeck. Zij vertelt beknopt wat er zich die bewuste 25 juni 1967 werkelijk afspeelde. Het fictieve verhaal van Linda Van Mieghem volgt daarop en is geïllustreerd met tekeningen van haar petekind Elias Schaffels, zoon van Raymonde Vanden Broeck. Het stripverhaal van Dirk Nuyts vormt het sluitstuk.

Aanvankelijk wilde de auteur meerdere personages op de voorgrond plaatsen. “Maar ik zag al snel in dat ik mij beter beperkte tot drie figuren, die elk vanuit hun standpunt de tornado ervaren. De herinneringen aan de tarnado zijn voor iedereen anders.”

De personages Kaatje en Tineke beleven de ramp als bruidsmeisjes tijdens een huwelijksplechtigheid in het gemeentehuis, terwijl Rafaël zich op dat moment in een kasteelpark schuilhoudt. Kaatje raakt gewond en belandt zelfs in een coma, maar mag na een jaar het ziekenhuis verlaten. Haar vriendin Tineke heeft meer geluk: alleen haar mooie jurkje is verscheurd. Ze moet wel haar zwaargewonde paard laten inslapen. “Ja, niet alleen mensen, ook dieren hadden te lijden onder de tornado. Het is een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar zeker mag worden aangehaald”, vindt de schrijfster.

In Oostmalle werden in 1967 niet alleen de kerk en de woningen verwoest, ook tal van bomen in het Park de Renesse moesten het ontgelden. Daarop inspelend laat de auteur een jongen in een park ronddolen in de buurt van een kasteeltje, wat dan weer verwijst naar de realiteit van toen. Het Oostmalse kasteel en het bijhorende park kwamen ook al eerder aan bod in haar debuutroman Tovenaar Martijn en de Regenboogpoes (1989).

Linda Van Mieghem schrijft dus al bijna dertig jaar jeugdboeken. De teller staat inmiddels op ruim zestig: van dunne boekjes tot romans met een zekere omvang. “Ik schrijf graag voor kinderen en jongeren. Als kind hield ik al van boeken met veel fantasie. In mijn eigen werk probeer ik naast spanning ook emotie te brengen. Mijn boek gaat ook over vechten en blijven hopen op een betere toekomst. De Oostmallenaars bewezen dat ze dankzij hun enorme solidariteit de moed hadden om er na zo’n ramp samen weer bovenop te komen: heel mooi om te zien.”

De dag dat wind de vijand werd een uitgave van de gemeente Malle, 70 pagina’s, 10 euro. Voor lezers vanaf 9 jaar. Te koop bij de toeristische dienst (Antwerpsesteenweg 246), de bibliotheken (Sint-Jozeflei 26 en Lierselei 19) en dagbladhandel Perspektief, Hoogstraatsebaan 18

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER