© AP

Australische premier: “IS is erger dan de nazi’s”

“De nazi’s hebben tijdens WOII verschrikkelijke dingen gedaan maar ze hadden tenminste voldoende schaamte om dat te proberen verbergen. De leden van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) scheppen op over hun misdaden, dat is het ongelooflijke eraan.” Dat heeft de Australische premier Tony Abbott donderdag gezegd op de radio.

“Ze handelen zoals de middeleeuwse barbaren maar ze laten het dan nog eens aan de wereld zien met een schaamteloosheid die hun kwaad nog een nieuwe dimensie geeft”, zo zei Abbott aan radiopresentator Alan Jones van Radio 2GB.

Zoals te verwachten viel, heeft de uitspraak van Abbott kwaad bloed gezet bij Joodse organisaties in Australië. “Er is een fundamenteel verschil tussen georganiseerde daden van terrorisme en een systematisch door de staat opgelegde genocide”, zo reageerde Robert Goot, voorzitter van de Joodse raad in Australië. Hij noemt de uitspraken van Abbott onoordeelkundig en ongelukkig.

De commentaar van Abbott komt op een moment dat de Australische regering op vraag van de VS overweegt om de Australische bijdrage aan de strijd tegen IS uit te breiden. De beslissing valt volgende week.

In Syrië bestaat de bijdrage van de Australische luchtmacht uit inlichtingen en tankvliegtuigen. In Irak helpen de Australiërs ook bij de bombardementen op IS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER