© Photo News

Daniël Termont niet tevreden met 'voornemen' om Gent uit afschakelplan te halen

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) vraagt in januari aan de federale regering om de Gentse haven de volgende winter uit het afschakelplan te halen. Dat verklaarde ze na een bezoek aan de Gentse haven. Maar voor de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) zijn de verklaringen niet voldoende. Hij wil onmiddellijk actie, en wil niet wachten tot de volgende winter.

wver

'Het lijkt me bijzonder onverstandig om de haven af te koppelen', zei minister Turtelboom, verwijzende naar de socio-economische gevolgen en het feit dat er in de haven ook energie wordt opgewekt.

In de Vlaamse visie wordt rekening gehouden met de centrale productie-eenheden, terwijl het federale afschakelplan gemaakt werd op basis van een centrale productiestructuur. Turtelboom verduidelijkte dat er op Vlaams niveau een oefening gemaakt wordt waarbij er, als er ooit afgeschakeld zou worden, rekening gehouden wordt met drie factoren: de sociaal-economische realiteit, de maatschappelijke realiteit en plaatsen waar energie wordt opgewekt.

'Als je kijkt naar de Gentse haven, dan is de socio-economische toegevoegde waarde en de jobcreatie niet alleen belangrijk voor Gent en omgeving, maar voor heel Vlaanderen.' Ook verwijst ze naar het feit dat er energie wordt opgewekt in de haven, onder meer via warmtekrachtkoppeling (WKK), windmolens, zonnepanelen en twee biomassacentrales (één in werking en een tweede in opbouw).

Krachtig signaal

Vlaanderen hoopt in januari klaar te zijn met het alternatieve afschakelplan, en overlegt momenteel met allerlei belanghebbende partijen. Aan de federale regering zal gevraagd worden tegen de winter 2015-2016 havens te vrijwaren, net als plaatsen waar energie wordt opgewekt.

Toch is het onvoldoende voor de Gentse burgemeester Termont. 'Ik leg me daar niet bij neer en blijf aandringen om de haven onmiddellijk uit het afschakelplan te halen', zegt Termont. 'Ik heb nog altijd goede hoop dat de federale ministers luisteren naar onze motieven en wil daar geen jaar mee wachten. Ik wil nu zekerheid. Als die nu geen intiatief nemen, dan ga ik verder met de gerechtelijke procedure.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER