Standard likt wonden na puntenverlies tegen Lokeren

© Photonews

© belga

© belga

© pn

© Photonews

© Photonews

© Photonews

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Standard en Lokeren hebben vanavond 2-2 gelijkgespeeld op speeldag vier van Play-off 1. De bezoekers kwamen op een 0-2 voorsprong dankzij twee doelpunten van Hamdi Harbaoui, maar Batshuayi en Mujangi-BIa bezorgden Standard toch nog een punt. Standard wordt zo opnieuw alleen leider maar ziet Club Brugge wel naderen tot op één punt, Zulte Waregem heeft er twee minder.

Jef Van Hoofstat

Play-off 1, 2A/B en 3 Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Standard-Lokeren was de afsluiter van speeldag vier in Play-off I. De Rouches moesten sinds gisterenavond Club Brugge naast zich dulden en wilden absoluut weer alleen leider worden. Lokeren was door de bekerwinst al zeker van Europees voetbal en kon dus zonder stress aan de wedstrijd beginnen, al moest Peter Maes wel kapitein en aanjager Killian Overmeire missen.

Lokeren begon het best aan de partij, zij het zonder grote kansen. Gaandeweg herstelde Standard het evenwicht en kreeg het ook kansen. Vooral Batshuayi was bedrijvig, maar diens vizier stond voor rust niet goed afgericht. Net voor de pauze kreeg Hamdi Harbaoui heel Sclessin dan stil toen hij hoger klom dan Jelle Van Damme en een hoekschop binnenkopte.

Meteen na rust hield Davino Verhulst (die opnieuw zijn kans kreeg ten koste van Copa) Batshuayi met een fenomenale redding van de gelijkmaker. Het Luikse publiek reageerde gefrustreerd en begon de eigen spelers meer en meer uit te fluiten. Dat werd er niet beter op toen Harbaoui na een uur de bal vanop zo'n 15 meter keihard op de slof nam en zijn tweede van de avond voorbij Kawashima schoot. Lokeren kon echter niet lang genieten van de geruststellende voorsprong, want na een flater van Mijat Maric mocht Batshuayi vier minuten later dan toch makkelijk zijn twintigste van het seizoen scoren. Het bleek het signaal voor een stormloop van Standard, Lokeren moest verschillende gele kaarten pakken om de Luikenaars af te houden.

Net toen de storm leek te gaan liggen, sloeg Mujangi-Bia toe: na een slimme teruglegger van Batshuayi mocht de invaller met zeeën van ruimte in de 16 meter de gelijkmaker op het scorebord zetten. In een zenuwachtige slotfase kregen beide ploegen nog de kans op een ultiem winnend doelpunt, maar Vainqueur en Scholz zagen hun pogingen net niet tegen de netten gaan.

Belangrijkste fases:

1' - Na tien seconden zorgt de eerste diepe bal van Standard meteen voor lichte paniek in de thuisdefensie. Er komt echter geen doelgevaar uit voort.

3' - Batshuayi legt met de bil af tot bij Carcela. Die schiet ruim voorlangs. Er was echter al gefloten voor - onterecht - buitenspel.

10' - Vanaken speelt twee belagers uit met een dribbel. Harbaoui houdt nadien ook wat volk aan de praat en haalt van ruim 25 meter hard uit. Kawashima laat zich niet verrassen.

13' - Uit het niets is daar de topschutter. Hij kapt zich vrij en haalt hard en laag uit naar de korte hoek. Verhulst heeft er de nodige moeite mee.

15' - Slepen met rechts, trappen met links. Een typische actie van Mpoku. Verhulst pakt deze keer wel klemvast.

19' - De Gouden Stier komt steeds nadrukkelijker in de match. Nu draait Batshuayi zich met de rug naar doel vrij en schiet. Alleen is het een gekraakt schot waardoor Verhulst nog tijdig bij de zaak is.

22' - Carcela snelt langs de lijn. Mertens blokkeert geheel correct de bal net voor de bank van Standard. Die schreeuwt uiteraard moord en brand, Luzon op kop. Carcela gaat spectaculair neer, maar er is niets aan de hand.

29' - Harbaoui schrikt zich een hoedje in duel met Van Damme. In de daarop aansluitende actie heft hij zijn been te hoog in duel met De Sart. Als Delferière geel trekt gaat hij even neus aan neus staan met de ref. Geen al te best idee van de licht ontvlambare targetspits...

37' - De Waaslanders moeten vooral Batshuayi in het oog blijven houden. Hij dribbelt zich weer vrij en levert een voorzet/schot af. Odoi moet zijn doelman bijspringen voor de doellijn om het gevaar te verijdelen.

43' - De kloof tussen topschutters Batshuayi en Harbaoui wordt een goaltje kleiner (18 - 19). De Tunesiër klimt het hoogst en knikt zo de goed aangesneden hoekschop van Patosi via de grond tegen de touwen.

45' - Bij de start van de tweede helft houdt Luzon De Sart in de kleedkamer en brengt Bia als zijn vervanger.

52' - Mpoku zet zich achter de bal van op een voor hem leuke positie. Een goeie trap, maar net niet ver genoeg in de hoek waardoor Verhulst het leer nog uit doel kan slaan.

53' - Carcela maakt het leer schitterend vrij en haalt verschroeiend uit naar de verste hoek. Verhulst redt met een volleybalslag.

55' Vainqueur pakt geel. De Fransman is te laat bij Harbaoui en krijgt zijn negende karton. Nog eentje en hij staat twee matchen aan de kant.

59' - Bulot krijgt een fluitconcert als hij naar de kant gaat. Niet dat specifiek hij het zo slecht gedaan heeft, het is allicht eerder algemene onvrede over de totale ploegprestatie. Igor De Camargo moet oorlog komen maken voorin.

63' - Harbaoui troeft Arslanagic in twee tijden af en haalt dan staalhard uit naar de verste bovenhoek. Zo wordt het wel heel penibel voor Standard en hijst Harbaoui zich naast Batshuayi in de topschuttersstand.

67' - De topschutters doen vanavond hun naam alle eer aan. De Camargo kopt een diepe bal door. Maric verdedigt veel te slap en zo kan Batshuayi nummer 20 van het seizoen voorbij Verhulst schuiven.

73' - Dubbele wissel Lokeren: Remacle en Kaya komen de rangen vervoegen. Dutra en Patosi mogen gaan rusten.

75' - De bezoekers staan onder druk en hebben meer en meer fouten nodig. Nu tikt Vanaken Carcela neer en gaat ook hij op de bon.

77' - Luzon gooit alles op tafel en stuurt met Ezekiel nog een spits de wei in, ten nadele van verdediger Ben Haim. Die is duidelijk niet de publiekslieveling van Sclessin, hij wordt genadeloos uitgefloten.

79' - Kaya steekt De Pauw goed diep. Die laatste mist de kans en ziet zijn tipper rakelings naast de paal rollen. Ciman en Kawashima komen in die fase in botsing maar kunnen beiden verder.

82' - Een schot van Carcela wordt geblokt en komt zo bij Batshuayi. Zijn poging uit een scherpe hoek gaat centimeters naast de paal. De gelijkmaker was bijna een feit.

85' - Lokeren speelt balbezit tot Verhulst moet wegtrappen onder druk. Batshuayi wordt diep gestoken. Hij trapt deze keer niet maar legt slim terug naar Bia die perfect in de hoek besluit. Het publiek gelooft er weer volop in!

87' - Vainqueur wint een luchtduel en de bal valt goed voor zijn voet. Zonder aarzelen viseert hij de verste hoek. Een meter of twee te breed.

88' - Vainqueur ontsnapt weer aan tweede geel. Nu voor een te late tik op Persoons.

90+3' - Bij de ultieme hoekschop besluit Scholz op de lat. Standard ontsnapt aan de nederlaag in blessuretijd!

Om te onthouden:

Lokeren doet het wat al drie jaar op rij doet: goed spelen en niet winnen. Standard treurde na afloop, het weet dat het nu naar de topper op het veld van Club Brugge moet met een minieme voorsprong.

Bekijk hier de volledige stand in Play-off 1Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!