© Belga

OVERZICHT. Alle competitiematchen gratis te zien op TV, Anderlecht achter gesloten deuren

De Pro League zette het licht op groen voor de volgende speeldag van de Jupiler League. Anderlecht-OHL wordt echter achter gesloten deuren gespeeld en dus zonder fans. Zulte Waregem-Standard zal worden afgewerkt zonder bezoekende fans. Op andere plaatsen zijn daar weer extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Als goedmakertje voor de fans besliste de Pro League samen met de partners Telenet, Proximus en BeTV alle wedstrijden gratis aan te bieden op het open net.

vml

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Pro League en TV-partners bieden alle matchen gratis op TV aan voor fans

"Omwille van het dreigingsniveau 4 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en niveau 3 elders, is het voor de burgemeesters onmogelijk om beroep te doen op de federale politie. Zij zien zich dan ook gerechtigd om bepaalde uitzonderlijke maatregelen op te leggen", legt de Pro League de maatregelen uit in een persbericht.

"De Pro League begrijpt dat uitzonderlijke omstandigheden ook uitzonderlijke beslissingen met zich meebrengen en vraagt dan ook aan eenieder om deze strikt op te volgen. De Pro League wenst te benadrukken dat geen enkele supportersgroep wordt geviseerd maar dat de maatregelen louter getroffen werden omwille van veiligheidsredenen."

Om dat te benadrukken, willen de eersteklassers de supporter wel een cadeautje gunnen. "De Pro League feliciteert nogmaals het voorbeeldige gedrag van de supporters het afgelopen weekend. Gelet op de getroffen maatregelen en het ongemak dat dit met zich meebrengt voor de supporters, besliste de Pro League samen met haar mediapartners Telenet, Proximus en BeTV, om alle wedstrijden van dit weekend uitzonderlijk op open net (en dus niet in pay) aan te bieden op hun kanalen."

Lees hieronder alles over de veiligheidsmaatregelen per match:

Anderlecht - OHL: zonder publiek

Anderlecht-OHL wordt achter gesloten deuren afgewerkt, dus zonder bezoekers van de thuisploeg of de bezoekers. De wedstrijd wordt ook vervroegd van zondag 18u naar 14u30. In het Brussels gewest geldt nog steeds terreurdreiging niveau 4 waardoor de burgemeester niet over genoeg manschappen kon beschikken.

Voor de Brusselse fans wordt het dus de derde wedstrijd op rij dat ze hun club niet kunnen steunen. Voor het Europa League-duel van donderdag in en tegen Monaco worden zij als bezoekende supporters niet toegelaten, terwij de competitiewedstrijd van de Brusselaars van afgelopen weekend op Daknam tegen Lokeren dan weer naar een later te bepalen datum uitgesteld werd. "Dit is een unicum voor de club", reageert algemeen directeur Herman Van Holsbeeck. "De maatregel heeft ernstige gevolgen: niet alleen sportief is dit vervelend, ook commercieel lijden we schade en voor onze supporters is dit een streep door de rekening. We hopen met z'n allen dat de dreiging snel verdwijnt, zodat we ons leven snel weer kunnen oppikken."Zulte Waregem - Standard: zonder bezoekende fans

De burgemeester en de korpschef van de politiezone Mira hebben vandaag beslist dat de wedstrijd SV Zulte Waregem-Standard (vrijdag 20u30) doorgaat. De wedstrijd wordt echter afgewerkt zonder Standard-fans, het bezoekersvak blijft gesloten. De club vraagt de fans extra vroeg naar het Regenboogstadion te komen en zakken of tassen thuis te laten.

KRC Genk - AA Gent : verscherpte controles

Genk heeft een extra veiligheidsvergadering ingelast met alle hulp –en veiligheidsdiensten. Na afloop werd besloten dat de wedstrijd gewoon kan doorgan met enkele extra veiligheidsmaatregelen. Geen enkele rugzak of handtas (hoe klein ook) zal het stadion mogen binnen gebracht worden. Vuurwerk is nog meer dan anders uit den boze. Voorts wordt er gevraagd om tijdig af te zakken naar de Cristal Arena. Door de verscherpte controles zijn eventuele wachtrijen niet uit te sluiten en wensen uiteraard iedereen tijdig in het stadion te krijgen.

Charleroi - Lokeren: wellicht zonder bezoekende fans

Charleroi onderhandelt met de politie en Lokeren om de bezoekende fans alleen toe te laten in bussen, niet in auto’s, wat de controle vergemakkelijkt. De beslissing valt vandaag, net zoals bij de andere thuisclubs.

KV Mechelen-Club Brugge: met hulp van bezoekers

“Met wat hulp van mijn Brugse confrator, enkele manschappen, moet het lukken”, aldus Mechels burgemeester Bart Somers. “Maar ik ken Renaat Landuyt, ik ga ervan uit dat we zondag spelen met bezoekende fans.”

“De Club-supporters zullen naar het AFAS Stadion kunnen afzakken. Dankzij extra stewards en spotters van Brugge en de inspanningen van de lokale politie zullen zij begeleid kunnen worden”, zo zegt KVM-voorzitter Johan Timmermans.

STVV - Moeskroen: combiregeling

Na overleg met de veiligheidsdiensten vanmorgen heeft burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden beslist om de voetbalwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen Moeskroen gewoon te laten doorgaan. Terreurniveau 3 houdt in dat de beveiliging overal opgevoerd wordt. Dat geldt ook voor de voetbalmatch. Daarom wordt de combiregeling toegepast. De bezoekers komen met de bus en de bezoekersloketten blijven zaterdagavond dicht. Er is ook fouille aan de ingang van het stadion en (hand)tassen, rugzakken, tassen of heuptassen mogen niet meegebracht worden.

De overige wedstrijden gaan zonder tegenbericht door zoals normaal, weliswaar met verscherpte veiligheidsmaatregelen.

27/11 20:30 Zulte Waregem - Standard28/11 18:00 KRC Genk - AA Gent 28/11 20u00 KV Kortrijk - W.-Beveren 28/11 20u00 Charleroi - Lokeren 28/11 20u30 STVV - Moeskroen 29/11 14u30 KV Mechelen - Club Brugge 29/11 14u30 Anderlecht - OHL 29/11 20u00 Westerlo - KV Oostende

Twee duels in tweede klasse worden niet gespeeld, waaronder topper

© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

De topper in de tweede voetbalklasse van vrijdagavond tussen Eupen en Antwerp wordt uitgesteld. Het waren waarnemend burgemeester Claudia Niessen en de politie die de beslissing namen na een vergadering, bevestigde de gerechtigde correspondent van de club Joseph Radermacher.

“Aangezien de wedstrijd als risicomatch beschouwd wordt en er omwille van de terreurdreiging in Brussel geen extra politiediensten beschikbaar zijn, kan het duel niet gespeeld worden”, klinkt het. De lokale politie beschikt niet over voldoende middelen om de veiligheid te garanderen.

Er is nog geen nieuwe datum voor de partij gevonden. Eupen en Antwerp hebben momenteel allebei 32 punten in het klassement, drie minder dan leider Tubeke.

Ook duel Union-Deinze uitgesteld

Ook het duel tussen Union Sint-Gillis en Deinze van zondagnamiddag (15u) is uitgesteld. Dat heeft Union woensdag laten weten op de clubwebsite. “De informatie is ons zonet meegedeeld door de autoriteiten en is het gevolg van de verhoogde terreurdreiging in Brussel”, klinkt het.Union is vierde (28), Deinze dertiende (14).

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL