© KMA

© kma

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vitalski doet Sherlock Holmes herleven in tuincenter Rijmenants

Omdat het Davidsfonds Groot-Zandhoven twintig jaar bestaat, nodigt het sprekers uit op unieke locaties. Dinsdag vertelde Vitalski over Arthur Conan Doyle in tuincenter Rijmenants.

Kristin Matthyssen

"Voor onze twintigste verjaardag wilden we iets bijzonders doen", vertelt Davidsfonds-voorzitter Pieter Van Roosendael. "Naast optredens in de vijf kerken van groot Zandhoven, vonden we Vitalski in tuincenter Rijmenants wel een origineel idee. Vorig jaar hadden we professor Jean-Paul Van Bendegem te gast, die als wiskundige een speciale fascinatie heeft voor Sherlock Holmes. Samen met Vitalski, die enorm veel weet over Holmes' geestelijke vader Arthur Conan Doyle, presenteerde Van Bendegem een programma over de detective op Klara. We hebben daar allemaal heel hard van genoten. Diederik Desmet, die lid is van het Davidsfonds, kende Vitalski een beetje. Zo zijn de contacten gelegd."

Met het rustgevende geklater van de fontein in het vijvertje op de achtergrond, gaf 'Sherlockian' Vitalski een bevlogen lezing in de taverne van Rijmenants, tussen de kamerplanten en cactussen. "De locatie is geweldig. Ik heb een haat-liefdeverhouding met winkels waar ze kamerplanten, gevlochten rieten beeldjes en vogelkooien verkopen. Het is hier kolossaal groot zeg! Ik heb daarstraks in het donker rondgelopen en rook dat er ook vogels en huisdieren worden verkocht. Mijn kinderen willen een konijn. Hoeveel zou dat kosten, met kot en al - al zou ik liever hebben dat dat losloopt in huis. Maar dan knabbelt het zeker aan de plinten?", vroeg hij aan Ria Rijmenants.

Volgens Vitalski zou Rijmenants ook een excellente locatie zijn om een verhaal van Sherlock Holmes te situeren. "Moord in het tuincentrum. Dat klinkt toch goed?"

Arthur Conan Doyle is een van de vijfhonderd fascinaties van multi-artiest Vitalski. "Eerlijk gezegd ben ik blij dat ik eens gevraagd wordt voor iets serieus en niet de plezante moet uithangen vanavond."

Op 11 december vertelt Dirk Seliaerts, godsdienstleraar in het Sint-Jan Berchmanscollege van Westmalle, op vraag van het Davidsfonds over Kerstmis en religie om 20u in de kerk van Viersel. Het is de bedoeling dat het publiek echt in debat treedt met de spreker. Ook jongeren zijn zeker welkom. Het ticket biedt ineens ook gratis toegang tot het kerstconcert van Korokan op 12 december in de kerk van Viersel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER