© ema

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bouwgroep B&R heeft een BEN-kantoor: bijna energieneutraal

Bouwgroep B&R in Arendonk verhuist vandaag naar een zogenaamd BEN-kantoor: een bedrijfsgebouw dat ‘bijna energieneutraal’ is. Het hele dak, meer dan 450 vierkante meter, ligt vol met zonnepanelen.

Eddy Meulemans

In industriepark Hoge Mauw in Arendonk neemt B&R deze week een splinternieuw BEN-kantoor in gebruik. Het gebouw is gebouwd met de allernieuwste isolatietechnieken en wekt zijn eigen energie op via de zon en de aarde: met krachtige warmtepompen en een dak vol zonnepanelen. Zo werd de ruwbouw opgetrokken met speciale 'gezuurde prefabpanelen': supergeïsoleerde betonnen panelen uit één stuk, die veel beter bestand zijn tegen kou, regen en wind dan bakstenen.

Bijna 4 miljoen euro heeft het nieuwe kantoorgebouw gekost. “Deze investering verdient zichzelf terug door een lagere energiefactuur”, zegt afgevaardigd bestuurder Eddy Bruyninckx. Toch is de keuze voor een BEN-kantoor niet louter financieel. “Wij staan voor innovatief en duurzaam bouwen en willen daarom zelf het goede voorbeeld geven", zegt algemeen directeur Sam Daems.

Zoals Ferrari zijn Testarossa's aanprijst in een blinkende showroom zo gebruikt B&R zijn eigen kantoor als toonzaal. “Dit nieuwe kantoor is letterlijk onze toonzaal: het gebouw toont perfect wat wij doen en kunnen”, zegt Daems. “Want met uitzondering van het meubilair is alles door onze eigen mensen gemaakt. Wat B&R zo bijzonder maakt, is dat wij een verzameling zijn van 17 kleine en grote bouwfirma’s met elk hun eigen specialisatie. Alles wat er in de bouw gebeurt, zit bij ons onder één dak, van metselwerk tot loodgieterij, elektriciteit, schrijnwerk, beton, wegenbouw en projectontwikkeling.”

Lees het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER