© hbvl

Ondanks affaire Hilde Claes: Sp.a en Groen scheiden dan toch niet

Sp.a en Groen trekken in 2018 dan toch opnieuw samen naar de Hasseltse kiezer. Liefst ook nog met een aantal onafhankelijke kandidaten. Dat is gisteravond beslist. Na de affaire Hilde Claes had het er nochtans heel anders uitgezien. Met een team van vijf - schepenen Venken en Del Re, OCMW-voorzitster Smets, Groen-raadslid Erdogan en Vlaams parlementslid Beenders - gaan ze de komende maanden het partijprogramma uitschrijven. Daarna nemen diezelfde vijf ook de lijstvorming in handen.

Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

“We gaan met een open stadslijst naar de kiezer: een kartel van sp.a, Groen en onafhankelijke kandidaten. Met het project ‘sp.a-groen-plus’ willen we de Hasselaren overtuigen dat we enkel door samen te werken Hasselt nog verder kunnen uitbouwen als een provinciehoofdplaats waar het goed is om te leven, te werken en te studeren”, zeggen Rob Beenders (sp.a), Valerie Del Re (sp.a), Brigitte Smets (sp.a), Joost Venken (Groen) en Derya Erdogan (Groen). “Hasselt vooruit!”, heet dat in (hun) twee woorden.

Vlak na het losbarsten van de affaire Claes en het vertrek van de burgemeester had Groen niettemin discreet de handen van sp.a afgetrokken. We willen duidelijkheid, geen achterkamertjespolitiek meer, leek toen de omfloerste manier om een punt te zetten achter het kartel.

Niet dus. “We hebben die duidelijkheid gekregen en gaan voluit voor dit project”, reageert Joost Venken. Aan die duidelijkheid zijn wel behoorlijk wat lange gesprekken voorafgegaan. Niet in het minst in de rangen van sp.a zelf. Want binnen de socialistische partij was lang niet iedereen gelukkig met de manier waarop ‘sommigen’ met Hilde Claes hadden afgerekend. “Ik ga niet ontkennen dat we lang en veel gesproken hebben. Maar we zijn er samen uitgekomen, iedereen staat hierachter. Dit is voor Hasselt”, benadrukt Rob Beenders.

Armoede

Volgens de vijf staat Hasselt voor een aantal grote uitdagingen zoals de bevolkingstoename, de strijd tegen armoede, de toenemende verkeersdrukte, de noodzakelijke klimaatinspanningen en de forse besparingen die de Vlaamse en federale regering de gemeenten oplegt. “Het is door samen te werken dat we daarvoor oplossingen kunnen vinden.”

Oproep

Achter de schermen hebben ze de voorbije maanden al getimmerd aan de basis van het verkiezingsprogramma. Hoe dat er concreet moet uitzien, willen ze nu verder uittekenen met hulp van de Hasselaren zelf. “Dit is ook meteen een oproep aan alle Hasselaren, verenigingen,… die willen meewerken aan een open stad die van iedereen is. Laat je horen en werk mee aan het Hasselt van morgen.”

Zodra het programma er is, worden de namen op de kieslijst geplakt. “Alle huidige schepenen en gemeenteraadsleden van sp.a en Groen zullen daarin een prominente plaats krijgen”, bevestigt het team. Het is niet omdat bijvoorbeeld Kevin Schouterden, Michel Froidmont of Habib El Ouakili niet bij ‘de vijf’ horen dat ze niet uitgespeeld worden op de kieslijsten, klinkt het nadrukkelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer