© Infrax

Verlichting gaat lager tussen 23 en 6u

Van de 3200 straatlampen die er op het Ranstse grondgebied staan, zullen er ruim duizend tussen 23 en 6u niet meer branden. Zo stoot de gemeente per jaar 66 ton minder CO 2 uit.

Sylvain Liekens

De gemeente heeft Eandis gevraagd om te starten met de aanpassing van het brandregime van de openbare verlichting. Veiligheid, betaalbaarheid en energiezuinigheid zijn de onderliggende principes van dat verlichtingsbeleid.

Door minder lampen te laten branden wordt de verkeersveiligheid niet in het gedrang gebracht want op de toegangs- en verbindingswegen, kruispunten en gevaarlijke bochten blijven de lampen wel de hele nacht branden. Dat de duisternis dieven zou helpen, klopt niet met de politiecijfers die aantonen dat de meeste inbraken overdag gebeuren.

De technische dienst heeft onderzocht waar de lampen gedoofd kunnen worden. De aanpassing van het verlichtingsnet kostte ongeveer 42.000 euro maar dat bedrag wordt in minder dan een jaar terugverdiend door het lagere energieverbruik. Voor een jaar komt dat neer op een minder verbruik van bijna 290.000kWh. Jaarlijks stoot de gemeente door deze ingreep alleen al 66 ton minder CO 2 uit. De lampen die gedoofd worden, blijven wel branden vanaf de invallende duisternis en vanaf 6u ’s ochtends floepen ze opnieuw aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER