© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vernieuwde Truiense bibliotheek opent de deuren

Vandaag opent de vernieuwde bibliotheek van Sint-Truiden de deuren. De bib krijgt de naam van de bekende Truiense auteur Toni Coppers. De stad investeerde 1.350.000 euro in de renovatie, opmerkelijk aangezien gemeenten sinds 2016 niet langer verplicht zijn om te investeren in bibliotheken. Toch kampt de Toni Coppers bibliotheek nog met enkele gebreken.

Jana Frambach en Jozef Croughs

De bibliotheek wordt naar Toni Coppers vernoemd omdat hij “een laagdrempelige schrijver” is. Hij won al twee keer de Hercule Poirotprijs voor zijn boeken ‘Dood Water’ en ‘De Vleermuismoorden’ en zijn Liese Meerhout-serie werd verfilmd tot de tv-serie ‘Coppers’, die in 2016 werd uitgezonden op VTM. Toch is het feit dat de Truiense bibliotheek nu zijn naam draagt volgens Coppers zelf de grootste verwezenlijking in zijn carrière.

Door de naam van een bekende schrijver aan de bibliotheek te koppelen wil de stad meer mensen aan het lezen krijgen. De uitleencijfers van de bibliotheek blijven immers dalen, zoals overal in Vlaanderen. Op vijf jaar tijd daalde het aantal leners met liefst 27 procent.

Plaatsgebrek

En ondanks de renovatie kampt de bibliotheek nog steeds met enkele problemen. Zo is er een groot plaatsgebrek. Toen de bibliotheek in de jaren ‘70 gebouwd werd, konden de bezoekers enkel boeken uitlenen. Ondertussen is de bib mee geëvolueerd met haar tijd en is er meer plaats nodig voor onder andere cd’s, dvd’s en computers. “Het gebouw heeft zijn maximumcapaciteit bereikt”, zegt Steven Bok, de coördinator van de bibliotheek. “Het is echt te klein. Dat los je niet op met verbouwingen. We hopen dat er op termijn een historisch gebouw vrijkomt in Sint-Truiden en we naar daar kunnen verhuizen. Er zijn genoeg gebouwen en de stad moet toch betalen om ze te onderhouden.”

Petitie

Een ander probleem is de lift. Die is al een dikke maand stuk. Oudere bezoekers van de bibliotheek overhandigden hierover een petitie aan oppositiepartij N-VA omdat ze naar eigen zeggen geen gehoor vonden bij het stadsbestuur. Ook het personeel zit het probleem hoog. Zij zijn verplicht de dozen en boeken via de trappen te verhuizen. “Dit sleept nu al anderhalve maand aan. Sommige van mijn vrienden kunnen hier niet meer terecht omdat ze slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten”, zegt Mariette Strauwen (66). Johan Mas, schepen van Cultuur (Open Vld), zegt dat hij wel degelijk oren heeft naar de klachten. “We zijn bezig met het probleem, maar de lift in kwestie is al vrij oud. We moesten de lift wel helemaal stilleggen uit veiligheidsoverwegingen: de afremming van de liftkoker was defect. Meteen hebben we de firma gecontacteerd voor herstelling, maar omdat de lift dateert uit 1979, waren de nodige stukken niet meer voorradig. Er is ons vandaag nog verzekerd dat de wisselstukken de volgende weken zullen worden aangeleverd. We hopen dit euvel zo snel mogelijk op te lossen”, zegt Mas.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer