© AFP

Man aangehouden voor "terroristische moorden", vader en broer vrijgelaten

De onderzoeksrechter in Brussel heeft de man die donderdag in Brussel werd gearresteerd, aangehouden op verdenking van terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. De vader en de broer van de man zijn ondertussen weer vrijgelaten. Zij werden donderdag in Verviers opgepakt.

gjs

In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in ons land vonden donderdag drie huiszoekingen plaats, een in Auvelais, een deelgemeente van Sambreville, en twee in Verviers. Een van die die huiszoekingen vond plaats bij de ouders van een man die door het gerecht gezocht werd. Die gezochte man werd in Brussel opgepakt, terwijl in Verviers zijn broer en vader werden gearresteerd.

Vrijdagnamiddag besliste de onderzoeksrechter om een van de mannen aan te houden. Het gaat om de man die in Brussel werd gearresteerd. Hij zit in de cel op verdenking van terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

De vader en de broer van deze man, van wie het federale parket geen verdere details wil vrijgeven, werden ook opgepakt. Zij werden verhoord, maar werden ondertussen weer vrijgelaten.

Zes verdachten in de cel

Ook vrijdag zijn Ali Oulkadi en tweede man, Abdeilah Chouaa, die op donderdag 25 november werd gearresteerd, voor de raadkamer in Brussel verschenen. De raadkamer besliste om hun aanhouding met één maand te verlengen, deelt het federale parket in een persmededeling mee.

Ondertussen zitten er dus zes verdachten in de cel omdat het gerecht ervan uitgaat dat ze meegeholpen hebben aan de aanslagen in Parijs of omdat ze de voortvluchtige Salah Abdeslam geholpen hebben om uit de handen van de politie te blijven. Het gaat dan over Mohammed Amri en Hamza Attout, de twee mannen die Salah Abdeslam de ochtend na de aanslagen gingen halen in Parijs. De derde man, Ali Oulkadi, heeft bekend dat hij Abdeslam op zaterdag 14 november van Laken naar Schaarbeek heeft gebracht. Wat de drie anderen, onder wie dus Abdeilah Chouaa en de man die vandaag aangehouden werd, gedaan hebben, is nog onduidelijk.

13/11

Op 13 november werden in Parijs 130 mensen gedood tijdens aanslagen op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad. Het ergste bloedbad deed zich voor in concertzaal Le Bataclan, waar terroristen van ISIS binnenvielen tijdens het concert van Eagles of Death Metal en 89 mensen van het leven beroofden.

Tijdens de aanslagen kwamen bijna alle daders om het leven, maar Salah Abdeslam uit Molenbeek wist wel te ontsnappen. Hij is nog steeds voortvluchtig. Ook Mohamed Abrini, de man die Abdeslam naar Parijs gebracht zou hebben, wordt opgespoord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER