© BELGAIMAGE

De grote stap voorwaarts voor Luca Brecel

Het gaat Luca Brecel voor de wind op het UK Championship, na het WK het belangrijkste rankingtornooi op de profkalender. Gisterenavond verzekerde hij zich via een spectaculaire 6-2-zege tegen de Fin Robin Hull (WR 59) van een plaatsje bij de laatste 16. In de achtste finales treft de 20-jarige Limburger de Engelsman Matt Selt (WR 25).

marnik geukens

Drie jaar geleden zette Luca Brecel in het Barbican Centre in York zijn sterkste prestatie ooit neer. Hij overleefde op het UK Championship maar liefst zes (voor)rondes, vooraleer in de kwartfinales op de vermaledijde roze bal onderuit te gaan tegen ex-wereldkampioen Shaun Murphy (5-6). Intussen heeft Brecel de stap gezet van plaats 70 naar 41 op de wereldranglijst, maar op een nieuwe uitschieter is het al een poos wachten.

Engelengeduld

Het UK Championship anno 2015 lijkt het unieke platform voor de grote stap voorwaarts. Brecel ontliep bij de loting de wereldtop en zag aan zijn kant van de wedstrijdtabel de toptienspelers Barry Hawkins en Joe Perry verrassend onderuit gaan. Tegelijkertijd groeide hij zelf naar zijn beste niveau toe. Op zijn twintigste is Brecel rijper geworden. Nadat hij zwaar scoorde in zijn openingsmatch tegen de Iraniër Ayouri (6-1), demonstreerde hij tegen coming man Anthony McGill (WR 27) zijn uitgebreide tactische bagage. Vijf en half uur duurde de wedstrijd, het slotframe overschreed de grens van 70 minuten. Eén voor één moesten de ballen van de band gehaald worden, met engelengeduld trok de Maaslander de partij over de streep: 6-4.

“Deze wedstrijd zou Luca pakweg twee jaar geleden nooit gewonnen hebben”, erkent pa Carlo, die zijn zoon bijstaat in York.

Rust

“Ik schrik zelf een beetje van de rust, waarmee hij aan tafel staat. Hij gebruikt ook zijn tijd in de stoel om de kalmte en concentratie terug te vinden.”

Zo startte Brecel gisteren als favoriet tegen de Fin Robin Hull, een gepatenteerd breakbuilder, die zich de voorbije twee seizoenen knap voor het WK wist te plaatsen. Hull had zondag nog Barry Hawkins (WR 8) verslagen met 6-3 en pakte ook gisteren in een wip frame één met een 67-break. Maar daarna zag Hull elk foutje zwaar afgestraft door Brecel, die via breaks van 46, 65, en twee keer 35 uitliep tot 3-1.

Na de pauze haalde de jonge Limburger meteen uit met een century (102). Hij verloor nog frame zes ondanks een 57-break, maar overschreed in volle vaart de eindmeet met indrukwekkende breaks van 82 en 81.

Waarschijnlijk morgen speelt Brecel tegen de Engelsman Matt Selt voor een plaats in de kwartfinales. Selt, het oerdegelijke nummer 25 van de wereld, klopte gisteren zijn landgenoot Robbie Williams (WR 56) met 6-3.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer