Direct naar artikelinhoud
Levensduurverlenging

Groen hekelt "cadeau voor Electrabel"

Groen hekelt "cadeau voor Electrabel"
Beeld PHOTO_NEWS

Kristof Calvo, fractieleider voor Groen, reageerde gisterenavond erg verontwaardigd op het akkoord dat de federale regering heeft afgesloten met Electrabel en moederbedrijf Engie over de levensduurverlenging van Doel 1 en 2. De inhoud van de conventie is nog niet bekend, maar toch beschouwt Calvo het langer openhouden van de twee kernreactoren als "een miljoenencadeau voor Electrabel en een nekslag voor alle investeerders in hernieuwbare energie". Groen belooft alle mogelijke middelen te zullen onderzoeken om deze beslissing ongedaan te maken.

"Dit is pure nucleaire dogmatiek. Nu ook de scheurtjesreactoren (Doel 3 en Tihange 2, red.) heropstarten, zadelt deze regering ons voor jaren verder op met een nucleair monopolie", zegt Calvo. "Ik begrijp niet hoe een liberale eerste minister zoiets kan goedkeuren. Hier wordt het Belgisch energiebeleid voor jaren uitverkocht". Het Groen-parlementslid meent dat CD&V en Open Vld zich hebben laten kisten door MR en N-VA, "twee nucleaire partijen bij uitstek".

Volgens Calvo is 30 november een zwarte dag voor het milieu en het klimaat, waarbij hij ook verwijst naar het mislukken van een intra-Belgisch klimaatakkoord.