Direct naar artikelinhoud

President Keniaanse atletiekbond geschorst

Drie bestuurders van de Keniaanse atletiekbond zijn geschorst door de internationale atletiekbond IAAF. Onder hen is de president van de Keniaanse bond, Isaiah Kiplagat.

President van de Keniaanse atletiekbond Isaiah Kiplagat.Beeld ap

Het IAAF heeft de bestuurders geschorst omdat ze verdacht worden van dopingfraude en het verduisteren van fondsen van Nike. 'Ze worden geschorst om de integriteit van de sport te beschermen', liet een woordvoerder van het IAAF weten.

Kiplagat zou van de atletiekbond van Qatar twee sportauto's hebben gekregen. Naast Kiplagat zijn ook de vice-president en de penningmeester van de bond geschorst.

Rusland
Het IAAF en het antidopingagentschap WADA treden sinds enkele weken hard op tegen verschillende atletiekbonden. Zo werden eerder een aantal Russiche atleten geschorst, nadat uit een rapport bleek dat er in Rusland de afgelopen jaren sprake was van systematische dopingpraktijken. De geschorste atleten hebben protest aangetekend tegen de beslissing.

Ook Andorra, Israël, Argentinië, Bolivia en Oekraïne werden bestraft, omdat ze niet voldeden aan de verplichtingen. Zo lieten ze hun tests niet uitvoeren in door de WADA gecertificeerde laboratoria.