© Isosport

Coulibaly verlost Gent tegen sterk Standard

Een rake kopbal van de dubbele meter van Kalifa Coulibaly heeft AA Gent de volle buit bezorgd tegen Standard (1-0). Nochtans hadden de Buffalo’s het lange tijd niet onder de markt tegen de roodhemden en waren de beste kansen zelfs voor de bezoekers.

wic

Beide coaches hadden een verrassing in petto voor de kraker van de twaalfde speeldag van de Jupiler Pro League. AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck schoof doelman Jacob Rinne, die geen goede indruk gemaakt had de voorbije weken, aan de kant voor Yannick Thoelen. Ook Rob Schoofs en Dieumerci Ndongala verdwenen uit de ploeg die in extremis verloor bij Eupen. Ofir Davidzada was geschorst. Stefan Mitrovic, Hannes Van Der Bruggen en Moses Simon mochten zo starten.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

AA Gent

Standard

Standard-trainer Aleksandar Jankovic liet verrassend Benito Raman op de bank bij zijn terugkeer naar de Ghelamco Arena. De Serviër opteerde voor een 3-4-2-1 opstelling om zo de 3-4-3 van de Buffalo’s te neutraliseren, met Collins Fai en Elderson als hoge vleugelbacks. De twee teams stonden dus min of meer in spiegelbeeld opgesteld, waardoor er over het hele veld koppeltjes ontstonden en de Rouches de thuisploeg beletten in hun normale spel te komen.

Beste kansen voor Standard

Het plannetje van Jankovic werkte en al na drie minuten kreeg Standard een stevige kans op een vroege voorsprong. Adrien Trebel liep slim weg uit de rug van de Gent-defensie en kon een bal van Kostas Laifis meenemen. De snel uitgekomen Thoelen tikte de bal echter weg en wist één hand op het leer te leggen - Trebel liet zich daar echter niet door afremmen en trapte de bal vanonder de hand van Thoelen in doel. Ref Bart Vertenten liet het Luikse feestje terecht niet doorgaan.

© Photo News

AA Gent worstelde met de veldbezetting van de Rouches en kon nauwelijks tot kansen komen. Die waren vooral voor de bezoekers. Junior Edmilson bestookte Thoelen vanuit een scherpe hoek, de ex-doelman van Lommel United lette goed op. Na rust zette Ishak Belfodil met een gemeten passje Orlando Sa op weg naar de 0-1, maar de prijsschutter uit de Vurige Stede plaatste het leer naast.

Coulibaly sleept Buffalo’s over de streep

Twintig minuten voor tijd klopten de Buffalo’s dan toch aan voor het doel van Jean-François Gillet. Van Der Bruggen bleef met wat kunst- en vliegwerk aan de bal in de Luikse zestien, de middenvelder kon niet afdrukken. Bij de daaropvolgende hoekschop was het echter wel prijs. De dubbele meter van Kalifa Coulibaly torende boven iedereen uit en kopte de openingstreffer in doel. Meteen sein voor Jankovic om Raman van de bank te halen.

© BELGA

Enkele minuten later kwam Standard dicht bij een verdiende gelijkmaker toen Junior Edmilson dreigend buitenom ging bij Rami Gershon. De ex-Truienaar kreeg en route een duwtje van de Israëliër, kon toch op de been blijven en besloot uiteindelijk vanuit een haast onmogelijke hoek nog op de buitenkant van de paal. AA Gent haalde opgelucht adem en ging zelf ook nog op zoek naar de verlossende 2-0: Renato Neto kopte een hoekschop een half metertje voorbij de verste paal. Twee minuten voor tijd leek er dan toch nog een gelijkspel in de maak toen Raman Fai het straatje instuurde. Die gaf gepast af voor de inlopende Renaud Emond, maar de Luxemburger devieerde de reuzenkans voorlangs.

AA Gent springt door de zege over Standard in het klassement naar de vijfde plek, die het nu deelt met KV Oostende.