Wat zijn de favoriete landen voor Erasmusstudenten?

© fvv

Met meer dan 5.600 Vlaamse studenten in het buitenland was Erasmus, het Europese uitwisselingsproject, nog nooit zo populair. Maar Frankrijk is niet meer het favoriete land.

gn/blg

Tijdens het academiejaar 2016-2017 trokken 5.648 studenten voor minstens een deel van het academiejaar naar een buitenlandse universiteit of hogeschool. Dat is een stijging van 5,6 procent tegenover het jaar voordien. Het is zelfs het hoogste aantal Erasmusstudenten sinds de start van het project 30 jaar geleden.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt echter dat er nog te weinig beursstudenten naar een andere Europese onderwijsinstelling, zegt ze donderdag aan De Morgen.

Gemiddeld trekt een student voor 4,7 maanden naar het buitenland in het kader van de studies of 3,7 maanden in het kader van een stage. De studiepunten die ze daar behalen tellen mee voor het behalen van hun diploma in Vlaanderen.

Te weinig beursstudenten

Vlaamse studenten trekken voor studiedoeleinden vooral naar Spanje (684) en Frankrijk (641), Daarna volgen Duitsland (365), Italië (260) en het Verenigd Koninkrijk (244). Finland, Nederland, Portugal, Zweden en Noorwegen vervolledigen de top-10.

Bij stages wordt in de eerste plaats gekozen voor buurland Nederland (334).

Het voorbije academiejaar gingen studenten ook via het Erasmus+ programma ook buiten Europa op uitwisseling. 28 studenten namen hieraan deel en trokken naar de Verenigde Staten van Amerika, Rusland en Australië.

Omgekeerd kwamen in het academiejaar 2016-2017 bijna 3800 studenten in het kader van Erasmus naar Vlaanderen vooral om er te studeren. In de eerste plaats Spaanse jongeren, gevolgd door Italianen, Duitsers, Fransen en Nederlanders.

Studenten bedrijfskunde gaan het vaak op Erasmus, gevolgd door de studies Rechten, geneeskunde, Economie en Marketing.

Wat volgens de krant opvalt is dat de beursstudenten ondervertegenwoordigd zijn. Crevits zal de universiteiten en hogescholen vragen hier meer aandacht voor te hebben en dit als speerpunt op te nemen in hun internationaliseringsbeleid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen