Word je roekeloos van alcohol? Het is de schuld van je genen

© Shutterstock

Sommigen worden plezant als ze net iets te diep in het glas gekeken hebben, anderen worden roekeloos en soms zelfs agressief. Uit nieuw onderzoek blijkt dat die laatste categorie over een genetische mutatie beschikt die hen gevoeliger zou maken voor dat soort baldadig gedrag. Bijkomend onderzoek moet wel nog worden uitgevoerd.

flb

Uit het onderzoek dat werd gepubliceerd in het vakblad Translational Psychiatry blijkt dat mensen die over een bepaalde genetische afwijking (op de serotonine-ontvanger 2B) beschikken meer kans lopen om agressief en roekeloos te worden eenmaal dronken. De onderzoekers kwamen tot die conclusie nadat ze het gedrag van 14 mensen met de genetische afwijking vergeleken met 156 personen die die niet hebben. De proefpersonen moesten zelf aangeven hoe vaak ze drinken en hoe hun persoonlijkheid veranderde, hoe agressief ze zijn en hoe impulsief ze zijn als ze alcohol consumeren. Diegene met de genetische afwijking gaven aan veel vaker in woedebuien uit te barsten, in gevechten te belanden en impulsief gedrag te vertonen. Bovendien lopen ze vaker de kans om betrapt te worden op rijden onder invloed.

Voor dat je in het vervolg de schuld op je genen gaat steken als je dronken boos bent geworden, bedenk dan wel dat dit een voorlopige kleinschalige studie was en er nog onderzoek op grotere schaal nodig is. Volgens hoofdonderzoeker Roope Tikkanen, psychiater aan de universiteit van Helsinki, is het niettemin een belangrijke indicatie. "Onze bevindingen dragen bij tot het beter begrijpen van bepaalde gevolgen van genen op gedragingen en hoe die zich aanpassen in verschillende situaties."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer