“Honderdduizenden mensen besmet met nieuwe soa”

Britse wetenschappers hebben een nieuwe seksueel overdraagbare aandoening ontdekt: mycoplasma genitalium (MG). Deze bacterie werd al in de jaren 80 geïdentificeerd, maar nu zeggen onderzoekers dat ze kan doorgegeven worden via seksueel contact. Dat schrijft The Guardian.

vwh

Honderdduizenden mensen in Groot-Brittannië zouden kunnen besmet zijn met de nieuwe seksueel overdraagbare aandoening. Dat blijkt uit een studie van Britse wetenschappers die data analyseerden van een eerder nationaal onderzoek naar seksueel gedrag.

Risicogroep

Volgens de vorsers lopen mensen tussen de 25 en 44 jaar die geen condoom gebruiken tijdens het vrijen, veel sekspartners hebben en in achtergestelde gebieden wonen het grootste risico om positief te testen op de seksueel overdraagbare aandoening. Bevindingen, gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology, tonen aan dat MG het vaakste voorkomt bij mensen die in het afgelopen jaar meer dan vier bedpartners hadden. In die groep zijn er 5,2 procent mannelijke en 3,1 procent vrouwelijke patiënten.

Symptomen

De seksueel overdraagbare aandoening kan onder meer infecties van de urinewegen, een pijnlijk bekken en pijnlijke teelballen veroorzaken. Vrouwen die aan de aandoening lijden kunnen ook te maken krijgen met vaginale bloedingen na seksueel contact. Maar de meeste mensen die MG met zich meedragen, zijn zich daar echter niet van bewust omdat de symptomen niet tot uiting komen.

Meer onderzoek

Hoofdonderzoeker Pam Sonnenberg zegt dat in de toekomst meer onderzoek nodig is om de klinische implicaties van de infectie en de mogelijke gevolgen ervan op lange termijn te begrijpen. Ze zegt erbij dat het belangrijk is om niet alleen mensen te testen die symptomen vertonen. Zo wordt voorkomen dat de soa bij sommige dragers over het hoofd wordt gezien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer