Zo kan je meten of je buik te dik is

© *

Een buikje is niet gezond. Dat was al langer geweten, maar werd nog eens aangetoond door recent onderzoek van de bekende Amerikaanse Mayo Clinic. Of je buik te dik is, zou je gemakkelijk kunnen meten met een touwtje.

tib

Span een touwtje rond je middel, ter hoogte van de navel, en doe hetzelfde rond het breedste deel van je heupen. "Als je meer touw nodig hebt om je buik te meten dan je heupen, is dat niet goed", zegt Francisco Lopez-Jimenez, een wetenschapper van de Mayo Clinic, aan de krant Washington Post.

Uit een recente studie bleek dat niet alleen BMI, maar vooral buikvet een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Mensen die een normale BMI hebben, maar waar het gewicht vooral rond de buik zit -het zogenaamde 'appelfiguur' - lopen volgens deze studie meer kans om vroegtijdig te sterven aan een hartziekte dan personen die te zwaar zijn, maar waar het gewicht evenredig verdeeld is over het lichaam.

De onderzoekers keken naar gegevens van meer dan 15.000 mannen en vrouwen tussen achttien en negentig jaar. Ze waren vooral geïnteresseerd in de verhouding tussen de omtrek van het middel en de heupen. Bij vrouwen is die verhouding ideaal 0.85 op 1, bij mannen is dat 0.9 op 1. Als de verhouding hoger is dan 1 op 1 (dus wanneer de buik breder is dan de heupen), is er reden tot ongerustheid, zegt Lopez-Jimenez. Mogelijk zorgt abdominaal vet voor een verhoogde insulineresistentie en ontstekingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer