Direct naar artikelinhoud
Aanslag Manchester

IS eist zelfmoordaanslag Manchester op: "Wat volgt zal nog erger zijn"

IS eist zelfmoordaanslag Manchester op: "Wat volgt zal nog erger zijn"

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de zelfmoordaanslag bij de Manchester Arena in het Britse Manchester opgeëist. Dat deed de terroristische organisatie via zijn officiële perskanaal Amaq.

"Met de steun van Allah is een soldaat van het Kalifaat er in geslaagd een explosief tot ontploffing te brengen op een plek waar kruisvaarders zich verzamelden in het Britse Manchester", klinkt het. "Dit is een reactie op de wandaden die zij plegen in moslimlanden. De bom ontplofte in de concertzaal, een schaamteloze plek. Dertig kruisvaarders zijn daarbij omgekomen, zeventig anderen gewond (in realiteit gaat het om 22 doden en 59 gewonden, red.). En wat volgt, zal nog erger zijn voor de aanbidders van het kruis en hun bondgenoten."

Er wordt opvallend genoeg niet over een zelfmoordaanslag gesproken. Bovendien is er in de Arabische versie van de IS-opeising sprake van een 'geheime eenheid' en niet over een soldaat. Dat wekt de schijn dat er medeplichtigen zijn.

Nog niet geverifieerd

Over de precieze achtergrond van de dader wordt geen uitleg gegeven. De term "soldaat van het kalifaat" maakt niet duidelijk of de dader door de terreurgroep werd aangestuurd, dan wel of hij zich liet inspireren door een oproep van IS. 

Volgens directeur Dan Coats voor de Nationale Inlichtingen van de VS is nog niet geverifieerd dat IS wel degelijk verantwoordelijk is, zo hebben Amerikaanse media gemeld.

Een terrorist liet gisteravond bij een uitgang van de concertzaal een explosief afgaan. De man kwam bij de explosie zelf ook om het leven. Maar vandaag pakte de Britse politie een 23-jarige man op die mogelijk ook betrokken is bij de aanslag.

Het concert van Ariana Grande was onderdeel van de derde tournee van de Amerikaanse zangeres. Onder de slachtoffers zijn veel jonge kinderen en tieners die het concert van het Amerikaanse popidool hadden bijgewoond.

Nog niet geverifieerd