Direct naar artikelinhoud
Aanslag Manchester

Als muziek en uitgaan een doelwit voor terroristen worden

Rouwenden steken kaarsen aan na de schietpartij op een holebiclub in Orlando, waarbij 49 mensen het leven lieten.

De aanslag op een concert van popster Ariana Grande in Manchester is niet de eerste terreurdaad die zich op een feestende menigte richt. Discotheken, festivals en concerten zijn al vaker een doelwit geweest voor terroristen. Een overzicht.

5 april 1986: aanslag op discotheek La Belle in West-Berlijn.
Twee Amerikaanse militairen en een Turkse vrouw komen om. 230 mensen raken gewond, onder wie 79 Amerikanen. De Libische dictator Moammar Khadaffi wordt door Amerikaanse inlichtingendiensten als opdrachtgever gezien. Negen dagen later laat president Ronald Reagan drie Libische steden bombarderen als vergeldingsactie. Zeker 101 mensen komen daarbij om.

1 juni 2001: bomaanslag op de Dolfinarium-discotheek in Tel Aviv.
Een zelfmoordterrorist van Hamas blaast zich op aan de uitgang van de discotheek in de Israëlische stad. 21 tieners worden gedood, er vallen 132 gewonden.

12 oktober 2002: zelfmoordaanslag in een nachtclub op Bali. 
Na de eerste explosie op het Indonesische eiland ontplofte iets verder in de straat een busje gevuld met 1 ton explosieven. Onder de 202 doden bevinden zich vooral Australiërs (88), Indonesiërs (38) en Britten (23). Het merendeel van de slachtoffers is tussen de 21 en 40 jaar oud.

5 juli 2003: zelfmoordactie op Krylya-festival in Tushino.
Een Tsjetsjeense vrouw (20) blaast zichzelf op aan de uitgang van het rockfestival Krylya (Vleugels) op het vliegveld Tushino nabij Moskou. Haar explosievengordel explodeert maar deels. Een kwartier later laat een andere Tsjetjeense (26) haar bomvest afgaan, dit op enkele meters afstand van het eerste incident. Balans: elf doden, meer dan 60 gewonden. Vier mensen bezwijken in de dagen erna aan hun verwondingen.

De Parijse concertzaal Bataclan, een van de doelwitten van de terreuraanslagen op 13 november 2016.

13 november 2015: aanval op Bataclan in Parijs.
In de concertzaal Bataclan en andere plaatsen in Parijs vallen bij schietpartijen en zelfmoordaanslagen 130 doden. Zeker 90 mensen laten het leven in de concertzaal waar een optreden van de Amerikaanse rockgroep Eagles of Death Metal plaatsvond.

12 juni 2016: schietpartij in holebiclub in Orlando.
Omar Mateen (29) schiet in de holebiclub Pulse in Orlando (Florida) 49 mensen dood.

25 juli 2016: zelfmoordaanslag op festival in Beieren.
In Ansbach, in de Duitse deelstaat Beieren, blaast een zelfmoordterrorist zich op voor de ingang van een populair muziekfestival. Daarbij raken twaalf festivalgangers gewond, drie zijn er erg aan toe. De dader komt om het leven.

1 januari 2017: aanslag op discotheek in Istanboel.
De Oezbeek Abdulgadir Masharipov doodt 39 mensen en verwondt tientallen anderen wanneer hij op oudejaarsnacht het vuur opent op feestvierders in Reina, een discotheek in de Turkse stad Istanboel. Terreurgroep Islamitische staat eist de aanslag op.