Direct naar artikelinhoud

Dit zijn de belangrijkste feiten over de zelfmoordaanslag bij het concert in Manchester

De explosie na het popconcert van Ariana Grande in de Manchester Arena is veroorzaakt door één man, die zelf is omgekomen. Dat heeft de politie dinsdagochtend meegedeeld. Bij de zelfmoordaanslag, die maandagavond laat plaatsvond, zijn 22 doden en 59 gewonden gevallen. Dit weten we tot nu toe:

Een moeder met haar dochter voor het stadion in Manchester.Beeld getty

- Aan het einde van een concert van zangeres Ariana Grande in stadion Manchester Arena heeft zich maandagavond rond 22.35 uur (lokale tijd) een explosie voorgedaan, die is veroorzaakt door een zelfmoordaanslag.

- De ontploffing deed zich voor nadat Grande haar laatste nummer had afgesloten en het publiek had bedankt. De explosie was volgens ooggetuigen niet in de concertzaal zelf, maar in de foyer.

Slachtoffers

- De politie heeft bevestigd dat zeker 22 mensen zijn omgekomen, onder wie de dader. Zijn identiteit is bekend, maar nog niet onthuld.

- Onder de slachtoffers zijn vermoedelijk veel tieners die het popconcert bezochten.

- Nog eens 59 mensen raakten gewond. Velen zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. 

- De identiteit van de eerste twee slachtoffers is bekend. Studente Georgina Callander, 18, en het 8-jarige meisje Saffie Rose Roussos.

Bezoekers van het concert van Ariana Grande staan na de aanslag buiten het stadion.Beeld reuters

Dader

- De politie heeft een 23-jarige man gearresteerd in verband met de aanslag in Manchester.

- Volgens Theresa May, de premier van Groot-Brittannië, had de aanslagpleger een identiteitsbewijs bij zich en is zijn identiteit bij de autoriteiten bekend. Zijn naam kan echter nog niet bevestigd worden.

- Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Manchester opgeëist.

Twitter bericht wordt geladen...

Reacties

- Premier May noemt de daad 'lafhartig en weerzinwekkend'.

- De burgemeester van Manchester, Andy Burnham, spreekt in een toespraak van 'een kwaadaardige daad'. Hij heeft de hulpdiensten bedankt, maar ook de inwoners van zijn stad die 'hun deuren hebben geopend voor vreemden om hen in veiligheid te brengen'. Volgens Burnham is het deze 'geest van Manchester' die de inwoners zal blijven verbinden.

- De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, noemt de aanslag in een verklaring 'barbaars en ziekmakend'. Hij kondigt aan dat er vandaag meer agenten op straat zullen worden ingezet.

- Alle politieke partijen in Groot-Brittannië hebben hun verkiezingscampagnes voor de parlementsverkiezingen van 8 juni opgeschort.

- De Manchester Arena is een multifunctioneel stadion dat in 1995 zijn deuren opende. Er worden vooral concerten gegeven en sportwedstrijden (zoals boksen en zwemmen) gehouden. Er passen volgens Sky News 21 duizend toeschouwers in. Het concert was uitverkocht.

- Zangeres Ariana Grande heeft haar concert van donderdag in Londen afgezegd en zal de rest van haar tournee uitstellen.

- Het dreigingsniveau in ons land blijft na de aanslag onveranderd. 'Het blijft niveau vier op een schaal van vijf', liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in Den Haag dinsdag weten.

Reacties
Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Reacties
Beeld reuters
Concertgangers lopen verdwaasd het stadion uit.Beeld reuters
De Manchester Arena.Beeld Google Maps

Twitter bericht wordt geladen...

Brandweerlieden buiten de Manchester Arena.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...