© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Twee buizen worden onder Albertkanaal gelegd vandaag

Het 'intrekken' van de stalen gasleiding en nog andere buizen voor nutsleidingen door twee boortunnels dinsdag, vandaag, onder het Albertkanaal in Massenhoven, verloopt voorspoedig. Als het meevalt is de klus tussen 16 en 17u geklaard en kunnen de fietspaden en parkeerplaatsen opnieuw in gebruik worden genomen langs de Liersebaan. De kruispunten Hogeweg-Liersebaan en Kerkstraat-Liersebaan blijven gedurende de werkzaamheden dicht.

Kristin Matthyssen

De aannemer begon al om zes uur 's morgens. De nutsleidingen liepen voorheen door de brug, maar omdat die verhoogd moet worden, worden de leidingen nu onder het Albertkanaal doorgetrokken, 26 meter diep onder het maaiveld. De stalen middendrukgasleiding in stukken van 14 meter werd de voorbije weken aan elkaar gelast op het fietspad langs de Liersebaan waardoor dat fietspad tijdelijk buiten gebruik was. In totaal is die stalen gasleiding nu 460 meter lang. Ze wordt vandaag door een boortunnel die in Kerkstraat ligt onder het kanaal doorgetrokken om in de Zagerijstraat aan de overzijde uit te komen. Omdat gas niet samen met andere nutsvoorzieningen zoals elektriciteit in één pijp mag liggen, werd ter hoogte van de Kerkstraat-Eikenstraat een tweede pijp geboord onder het kanaal voor de rest van de nutsleidingen.

De Kerkstraat en Hogeweg zitten ter hoogte van de Liersebaan nu tijdelijk dicht. Dinsdagavond of ten laatste woensdag moet alles weer genormaliseerd zijn. Volgens Maarten Pombreu van aannemer Van den Berg draaien er in de Hogeweg wel wat voertuigen terug, "omdat het een sluipweg is", maar de buurtbewoners lijken allemaal goed op de hoogte van de omleidingsweg. "Er is een bewonersvergadering geweest en de communicatie lijkt te werken. Er zijn ook weinig klachten gekomen. We moesten deze stalen gasleiding érgens monteren, en het fietspad langs de Liersebaan leek ons de beste optie. "

De 460 meter lange buis die dus 26 meter diep onder het maaiveld onder het Albertkanaal wordt getrokken, mag niet te gebogen staan voor de lasnaden. Alles gebeurt dus heel voorzichtig. Wat er in Massenhoven gebeurt is niet zo uniek, ook op andere plaatsen waar de kanaalbruggen de voorbije jaren werden verhoogd, gebeurde dit op gelijkaardige wijze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER