Direct naar artikelinhoud
Aanslag Manchester

Ooggetuigen uit Manchester Arena: "Mensen werden vertrappeld op de grond"

Stephanie Hill en haar dochter Kennedy wisten weg te komen.

Ongeloof, verbijstering en angst maakten zich gisteren van de duizenden bezoekers van de Manchester Arena meester na een luide explosie. Eerst werd er gedacht dat speakers van het Ariana Grande-concert het begaven, snel gevolgd door het besef dat dit een terreuraanslag was. Iedereen probeerde snel het vege lijf te redden. "Toen ik opstond, zag ik lichamen op de grond."

Het is aan het einde van het concert, rond 22.35, wanneer Andy Holey wordt weggeslingerd. Hij is zijn vrouw en dochter komen ophalen en hij hoort plotseling een enorme knal.

"Door de explosie werd ik 10 meter weggeslingerd, van de ene groep deuren naar de andere", aldus Holey tegen de BBC. "Toen ik opstond, zag ik lichamen op de grond. Mijn eerste gedachte was om de Arena binnen te gaan om mijn familie te zoeken."

De 18-jarige Calvin Welsford hoort de luide knal ook. Het is een paar minuten nadat Ariana Grande is gestopt met zingen en iedereen zich opmaakt om het stadion te verlaten en weer naar huis te gaan. Er heerst verwarring. Sommigen denken dat de speakers het begeven, andere bezoekers vrezen meteen het ergste. "Ariana had het podium al verlaten", aldus Welsford. "Ik keek om mij heen, vanwege deze luide knal, en mensen schreeuwden en huilden. Iedereen rende in de richting van het podium."

Ooggetuigen uit Manchester Arena: "Mensen werden vertrappeld op de grond"

Gegil en geschreeuw

In de rest van het stadion heerst meteen chaos. Duizenden concertgangers maken zich uit de voeten. Op de trappen naar beneden, naar de uitgang, probeert iedereen het vege lijf te redden. Rhianna Burke is een van hen. De jonge Ariana Grande-fan pakt instinctief haar telefoon en begint te filmen. Tegelijk beseft ze dat dit eigenlijk niet kan. Ze schaamt zich, bekent ze later als ze het korte filmpje op Twitter zet.

"Ik was dit eigenlijk nooit van plan", twittert Rhianna. "Maar dit ben ik terwijl ik wegga bij Ariana Grande. Ik hoop dat iedereen veilig is en erin is geslaagd om weg te komen." Op haar video van slechts zeven seconden is te zien hoe ze de trappen afloopt, omringd door andere concertgangers. Er wordt gegild en geschreeuwd, jonge stelletjes houden elkaars hand vast. Wat meteen opvalt, is hoe jong het publiek is.

Twitter bericht wordt geladen...

Door de explosie barst het glas in de foyer. Emma, haar man en haar twee tienerdochters weten veilig weg te komen. Ze verbaast zich dat ze nog allemaal in leven zijn. Want zoveel anderen, ziet Emma bij de vlucht uit het stadion, zijn minder gelukkig. "Er waren overal lichamen", vertelt Emma tegen de BBC-radio. "Ik weet nog steeds niet hoe we het hebben overleefd."

Blinde paniek

Catherine Macfarlane is al bij de uitgang als de zelfmoordenaar de bom laat afgaan. "Het was een enorme explosie, je kon het in je borst voelen", vertelt ze. "Het was een chaos. Iedereen rende en schreeuwde. Ze probeerden weg te komen." De 17-jarige Oliver Jones is een van de vele concertgangers die na het concert nog even naar de toilet gaat. Hij is naar Ariana Grande gegaan met zijn 19-jarige zus.

Twitter bericht wordt geladen...

"De knal echode rond de foyer", aldus Oliver tegen de Manchester Evening News. Hij ziet hoe blinde paniek zich meester maakt van iedereen, zelfs van de beveiligers. Ook hij en zijn zus maken zich snel uit de voeten. Oliver: "Ik zag hoe mensen schreeuwden en één kant op renden. Daarna draaiden ze om, om de andere kant op te rennen. Ook de beveiliging. Ik moest rennen om ervoor te zorgen dat mijn zus en ik in veiligheid kwamen."

Vertrappeld

Ryan Morrison is er getuige van hoe sommigen in het publiek minder gelukkig zijn en onder de voet worden gelopen als blinde paniek zich meester maakt van de Arena. De 19-jarige ziet direct rook na de explosie en hij hoort iemand "Bom!" schreeuwen. Morrison: "Het was een bloedbad. Mensen raakten gewond omdat ze vertrappeld werden bij het vluchten. Het was een compleet bloedbad."

Twitter bericht wordt geladen...

Eenmaal buiten, ziet hij concertgangers door de straten rennen en schreeuwen. "Ze waren in verwarring, ze probeerden hun vrienden te vinden. Mensen huilden. Het leek op een scène uit een film. Het was zo surrealistisch." Ook Rachel, die met haar 14-jarige dochter op het concert was, ziet hoe bezoekers omver worden gelopen op de trappen. "Mensen vielen op de vloer", zegt ze tegen de BBC-radio Manchester. "Ik pakte mijn dochter en we renden weg. Mensen werden vertrappeld op de grond."