© REUTERS

Rome meet schade op na passage Feyenoord: 8 miljoen euro...

Supporters van het Nederlandse Feyenoord hebben bij de rellen van vorige maand de gemeente Rome voor circa 5,2 miljoen euro schade berokkend. Dit blijkt uit een balans die de chef monumentenzorg van de Italiaanse hoofdstad, Claudio Parisi Presicce, donderdag heeft opgemaakt. Kort na de voetbalrellen schatten getroffen winkeliers en horecaondernemers hun schade al op zo'n 3 miljoen, door beschadigingen en inkomstenderving.

vml

Alleen al de drie nodige reparaties aan de Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen zullen 75.000 euro kosten. Daarnaast beschouwt de gemeente nu de 209.000 euro die voor de recente restauratie van het monument waren uitgegeven, als verloren. De schade aan de waarde van het monument wordt geschat op 1,2 miljoen. De Bernini-fontein was getaxeerd op 60 miljoen euro.

De imagoschade voor Rome schat de gemeente op 3 à 4 miljoen euro. De komende maanden zal er in de gaten worden gehouden of er minder toeristen komen. Daarnaast is alleen al aan de bussen voor 100.000 euro schade aangericht. Voor de schoonmaak na de komst van de "onbeschaafde Hollanders" die wildplasten en afval achterlieten, heeft de gemeente 40.000 euro moeten uitgeven.

Nederlandse spijtbetuigingen worden ondertussen gewaardeerd. Scholieren van het Gymnasium Celeanum in Zwolle, die ruim 3000 euro komen overhandigen die zij voor de reparatie van de Barcaccia-fontein hebben ingezameld, worden maandag ontvangen door maar liefst twee wethouders, Paolo Masini (Onderwijs en Sport) en Giovanna Marinelli (Cultuur). Parisi Presicce zal de scholieren uit Zwolle op de Piazza di Spagna (Spanjeplein) persoonlijk de 108 beschadigingen aan de Barcaccia-fontein laten zien.

Behalve het Zwolse initiatief was er een benefietavond in Amsterdam, georganiseerd door de vereniging Wij zijn Romeinen, die 6000 euro heeft opgeleverd. Nederlanders in Italië hebben met de actie Scusa Roma (Sorry, Rome) al 11.000 euro bijeengebracht.

Voorafgaand aan het Europa League-duel AS Roma-Feyenoord hielden de hooligans huis in Rome. De schade was groot. Er waren onlusten bij de Spaanse Trappen en in andere delen van het historische centrum van de Italiaanse hoofdstad. Tientallen supporters werden opgepakt, een deel is al veroordeeld. Het duel in Rome eindigde uiteindelijk op 1-1, een week later won Roma in De Kuip met 1-2, waardoor de Romeinen naar de achtste finales van de Europa League mochten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Europa League