© Photo News

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

‘Schandalig: 1.800 jobs weg bij Delhaize, maar aandeelhouders krijgen meer’

Dat er voor de aandeelhouders van Delhaize een dividendverhoging is weggelegd op een moment dat bij de retailer 1.800 banen verdwijnen, kan voor de socialistische bediendebond niet door de beugel. ‘De inkt van het akkoord over de herstructurering is nog niet droog, of Delhaize wordt weer een kapitalistische onderneming in de meest schandalige en onbetamelijke zin van het woord’, fulmineert vakbondsvrouw Myriam Delmée.

jns

Delhaize kondigde donderdagochtend een halvering van de nettowinst aan tot 89 miljoen euro. Er wordt een dividend voorgesteld van 1,60 euro per aandeel, 3 procent meer dan in 2013.

‘Ik weet niet hoe de werknemers gaan reageren’, zegt Delmée. ‘Het geld dat Delhaize gaat injecteren in de winkels is afkomstig van besparingen op de rug van het personeel. En nu blijkt nog eens dat het dividend voor de aandeelhouders wordt verhoogd. Dat is onbegrijpelijk’, klinkt het.

Vakbonden en directie bij Delhaize raakten het twee weken geleden, na maandenlange onderhandelingen, eens over een sociaal akkoord voor de herstructurering. Daarbij verdwijnen 1.800 banen, zonder naakte ontslagen. Voor negen supermarkten wordt een overnemer gezocht en een vestiging sluit definitief de deuren. Eind vorig jaar bereikten de vakbonden van de arbeiders reeds een akkoord met de directie.

De retailer boekte in het vierde kwartaal een voorziening van 137 miljoen euro voor de herstructurering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER