© Leo Brouwers

“In Westerlo heerst de echte dorpsmentaliteit”

Gezelligheid, genieten en babbelen tussen pot en pint, dat is het Westerlo-gevoel volgens de supporters. “Iedereen kent iedereen en dat maakt het heel gezellig.”

Marlies Van bael

Voor de supporters van Westerlo is het eenduidig: gezelligheid en genieten van de wedstrijden zonder zorgen, dat is het ultieme Westerlo-gevoel. “Voor mij is het samen naar de match gaan kijken met mijn vrienden die ik tijdens het voetbal heb leren kennen”, vertelt supporter Jef Vercammen. “Iedereen kent daar iedereen, de spelers voelen zich niet beter dan ons en staan klaar voor een gesprek na de match. Dat is prachtig.” Ook voor supporter Jimmy Mangelschots staat Westerlo gelijk aan samenhorigheid, maar ook aan de positieve spanning die elke wedstrijd met zich meebrengt. “De positieve spanning die je telkens waarneemt wanneer je de tribune op komt is geweldig. Weten dat je met voetballers uit de streek of wijde omgeving grote internationale spelers het vuur aan de schenen kon leggen. Vele grote ploegen stonden te bibberen om naar Westerlo te komen, omdat we toch altijd wel iets speciaals konden doen of konden stunten.”

Allen voor één

“Wat ook zo speciaal is aan Westerlo is dat alle supportersclubs opkomen voor hetzelfde doel en mekaar niet beconcurreren zoals op de meeste plaatsen. Wanneer de resultaten minder zijn, zijn er overal al eens strubbelingen, maar hier is de sfeer altijd top. Wij blijven allemaal achter onze ploeg staan, van welke supportersclub je ook bent.” Supporter Stef Nuyts uit Laakdal koos voor KVC Westerlo terwijl hij geen Westerlonaar is. Waarom? “In Westerlo heerst de dorpsmentaliteit nog heel hard, in een stad is dat anders”, klinkt het bij hem. “Westerlo blijft de eeuwige underdog en dat charmeerde me wel. Zij hebben de alles-kan-niets-moetmentaliteit en daar hou ik van.”

Verschillen

Wat is dan het verschil met Geel- of Turnhout? “Ik denk dat Westerlo groot geworden is door vooral veel voetbalkennis en gezond financieel verstand, dat ontbreekt allebei in Geel en Turnhout. Het scoutingsysteem was top in de vroegere tijden, dat was onze redding”, vertelt Jimmy nog. “Wij hebben in Westerlo al jaren hetzelfde bestuur zonder eigenlijk ooit in financiële problemen te komen. Dat maakt Westerlo zo één en speciaal”, vertelt supporter Philippe Philippaerts.

Het is dus aan de nieuwe commercieel directeur Günther Peeters om het samenhorigheidsgevoel terug te brengen en er vooral voor te zorgen dat de grote ploegen terug bibberen in Westerlo.