Direct naar artikelinhoud

Heijmans maakt voor het eerst sinds 2011 weer winst, omzet wel iets gedaald

Voor bouwbedrijf Heijmans is 2017 het jaar van de grote ommekeer. Het bedrijf maakt voor het eerst sinds 2011 weer winst.

Heijmans CEO Ton Hillen tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers, 16 augustus 2017.Beeld anp

In de eerste helft van dit jaar maakte het bedrijf een nettowinst van 20 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar leed het bedrijf nog 12 miljoen verlies. Ook het onderliggend bedrijfsresultaat is dit jaar positief, in tegenstelling tot vorig jaar. Heijmans verkocht tot nu toe 1.106 woningen, 37 meer dan in de eerste helft van vorig jaar. De omzet daalde wel: van 705 miljoen naar 646 miljoen euro.

Vorig jaar heerste bij Heijmans nog een grafstemming. Het bedrijf leed over het gehele jaar een recordverlies van 110 miljoen euro en moest 90 miljoen afschrijven op een aantal grote projecten. Nu is de leiding van het bedrijf vervangen, zijn de buitenlandse dochterbedrijven verkocht, en zijn de projecten vlot getrokken. De constructie van de N23 Westfrisiaweg verloopt volgens planning, het werk aan de Drachtsterweg rondt Heijmans naar verwachting dit jaar af en voor de nieuwbouw voor het RIVM hoeft het bedrijf vooralsnog geen extra geld te reserveren.

Het bouwbedrijf uit Rosmalen kampt met één tegenvaller. Het werk aan de snelweg A9 bij Amsterdam-Zuidoost kost meer mankracht en materiaal dan verwacht. Voor de verbreding van de weg en de aanleg van een tunnel met daarbovenop een park rekent Heijmans op 11 miljoen euro aan extra kosten.

Leiding is vervangen, buitenlandse dochterbedrijven verkocht en projecten vlot getrokken

Niet alleen Heijmans, maar de gehele bouwsector draait als een tierelier. Op de dag dat het bouwbedrijf zijn halfjaarcijfers presenteerde pleitte de NVB, de vereniging voor bouwontwikkelaars en bouwondernemers, voor meer bouwgrond. Het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop staat is met 6.400 op het laagste punt beland sinds de vereniging de cijfers in 2000 begon bij te houden.

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg in het afgelopen half jaar met 4 procent naar meer dan 17 duizend per jaar, maar dat had volgens de NVB veel meer kunnen zijn als de overheid de bouwsector meer kansen had geboden om geld te verdienen. De NVB waarschuwt voor oplopende huizenprijzen door de woningschaarste.