© PP/Hekla

Politiezones starten nieuw dementieproject op

Op maandag 9 maart wordt in Willebroek een nieuw project voorgesteld rond dementie. Vanuit de stuurgroep praatcafé dementie werd een protocol opgestart waarmee de politiezones Mechelen en Klein-Brabant sneller vermiste dementerenden kunnen terug vinden.

Patrick Poppe

In 2006 werd al een eerste initiatief genomen door de politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar). De politiezone werkte hiervoor samen met de zorgsector, het expertisecentrum dementie Orion en de Cel Vermiste Personen van de Federale Politie. In samenspraak met de verschillende actoren van het netwerk ontwierp de politie een protocol om binnen de twee à drie uur iemand met wegloopgedrag professioneel terug te vinden.

"Het belangrijkste onderdeel van dit protocol is een fiche die mantelzorgers en woonzorgcentra kunnen invullen en in geval van verdwijning bezorgen aan de politie", zegt Kris De Koker, voorzitter van de stuurgroep praatcafé dementie in Bornem, Puurs, Sint-Amands en Willebroek. "In onze regio worden uiteraard ook burgers of hulpverleningsorganisaties en politie met dwalende personen met dementie geconfronteerd en soms is een familielid of bewoner tijdelijk vermist. We vonden de tijd rijp om vanuit de stuurgroep van het praatcafé onze schouders onder een gelijkaardig project te zetten. We namen in 2014 contact met de twee politiezones die werkzaam zijn op ons grondgebied. Na de eerste gesprekken was de interesse en het enthousiasme bij de politie groot voor dit project en in de loop van 2014 werden vanuit het regionaal expertisecentrum dementie Orion & PGN een aantal opleidingen gegeven aan de politie omtrent dementie."

Lees het hele verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen – editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER